Razvpiti Damien Hirst velja za najbogatejšega še živečega umetnika. Foto: EPA
Razvpiti Damien Hirst velja za najbogatejšega še živečega umetnika. Foto: EPA

naslovljeno Cornucopia.

44-letni Hirst je najprepoznavnejši predstavnik skupine Young British Artists (YBA), ki je vladala britanskemu umetniškemu prizorišču v 90. letih in danes velja za najbogatejšega še živečega umetnika. Osrednja tema njegovih del je smrt, zaslovel je ravno s serijo umetnin, pri katerih so mrtve živali (med drugim morski pes, ovca in krava) ohranjene (ali secirane) v formaldehidu.

Hirstova skulptura The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living - 4,3-metrski morski pes, potopljen v formaldehidu in razstavljen v vitrini - je postalo ikonično delo britanske umetnosti 90. let in simbol "britarta" po vsem svetu.

Genialna ali nesmiselna umetnost?
Hirstova dela so že dve desetletji tudi predmet žgočih razprav v umetniškem svetu. Nekateri cenijo njegovo iznajdljivost in mu pripisujejo zasluge za oživitev britanske umetnosti in podobe Cool Britannie, drugi pa v "razpadajočih truplih živali" ne vidijo nobenega smisla. Hirstov odgovor tistim, ki njegovim delom očitajo, da bi jih lahko ustvaril kdor koli: "Ampak jih niste, kajne?"

Pojasnimo še naslov razstave: Cornucopia (Latinsko: Cornu Copiae), znana tudi kot rog obilja, je simbol hrane in obilja, ki sega v čas 5. stoletja pr. n. št. Razstava bo odprta med 2. aprilom in 30. septembrom.

Nekaj utrinkov z razstave si oglejte v fotogaleriji.