Wagnerjev kip pred novim Wagnerjevim muzejem v obnovljeni lovski koči v Graupi blizu Dresdna. Foto: EPA
Wagnerjev kip pred novim Wagnerjevim muzejem v obnovljeni lovski koči v Graupi blizu Dresdna. Foto: EPA
Wagner muzej
Wagnerjeva posmrtna maska v muzeju. Foto: EPA

Po ugotovitvah zgodovinarjev je Wagner Graupo obiskal med dopustom poleti leta 1846, ko si je vzel trimesečni odmor od ustvarjanja in dela v Dresdnu. Prav tu naj bi Wagner dobil idejo za opero Lohengrin in zanjo naredil prvi osnutek.
Mestece sodi v okraj Pirna, ki je v muzejski projekt in spremljevalni program, posvečen velikemu skladatelju, vložil okoli 5,7 milijona evrov. Muzej so odprli v obnovljeni lovski koči. V štirih sobah je na ogled razstava, ki predstavlja različne poglede na skladateljeva dela, na njej pa so predstavljene tudi različne stopnje v Wagnerjevi karieri ter kritike njegovih del.


Ob letošnji 200. obletnici Wagnerjevega rojstva (1813-1883) se po vsem svetu dogajajo številni dogodki, povezani s skladateljevim življenjem in delom. V Sloveniji je ljubljanska Opera v sodelovanju s Cankarjevim domom nedavno predstavila postavitev opere Leteči Holandec, Društvo Richarda Wagnerja Ljubljana pa v Cankarjevem domu organizira cikel predavanj Wagnerjevi skriti svetovi, ki bo potekal vse do 20. maja.