Foto:
Foto:
Plečnikova tržnica
Vodnjak v Pragi, ki ga je Plečnik zasnoval v dvajsetih letih

Na gradu Fužine so tako odprli razstavo 70 let Plečnikove promenade. Plečnik je načrt zanjo izdelal med letoma 1929 in 1933, glavni element promenade pa je niz betonskih svetilk, postavljenih v osi sprehajalne površine. Rob promenade sestavljajo betonski robniki in klopi, na njenem koncu pa je Tivolski grad, viden tudi s Cankarjeve ulice, ki vodi v mestno središče.

Sprehajališče, ki je lani praznovalo sedemdeseto obletnico, je ob nastanku nadomestilo mnogo ožji kostanjev drevored, zaradi velike peščene površine pa so jo Ljubljančani poimenovali kar Sahara.

Za vse zvedave
Ob odprtju bo konservatorska svetovalka Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Darja Pergovnik predstavila prenovo in konservatorske posege na ljubljanski Tivolski promenadi, kustosinja muzeja Ana Porok pa historiat in delovanje Plečnikove zbirke.

Tudi dan odprtih vrat
Plečnikova hiša v Trnovem bo v sklopu prireditev ob 133. obletnici rojstva velikega arhitekta 23. januarja - na ta dan je imel Plečnik rojstni dan - priredila tudi dan odprtih vrat s posebnimi vodstvi po zbirki. V hiši, ki ji je Plečnik po lastni zamisli dodal tudi valjasti prizidek in zimski vrt, si obiskovalci lahko ogledajo dediščino arhitekta.

Misija prestolnica
Plečnik je s svojim delom pomembno zaznamoval podobo Ljubljane, saj je več kot trideset let mesto načrtno spreminjal v prestolnico slovenskega naroda. Več podatkov o arhitektu, njegovem študiju in delu, s katerim je dal Ljubljani povsem novo, sodobno podobo, lahko preberete tukaj.