Foto:
Foto:

Pisma, ki jih je slovenski arhitekt Plečnik pisal svojemu češkemu kolegu in sošolcu Janu Kotru, je zbral, uredil po verjetnem kronološkem redu, opremil z opombami in prevedel v slovenščino Damjan Prelovšek. Pisma so bila napisana v dunajski nemščini, nekaj pa jih je tudi v češčini, ki pa je Plečnik ni najbolj obvladal.

Prek objavljenih pisem lahko bralci sledijo Plečnikovemu življenju od časa študija na likovni akademiji na Dunaju do konca njegove praške profesure. Po avtorjevi oceni gre za temeljno delo o slovenski arhitekturi, ki razkriva podrobnosti o nekaterih zgodnjih Plečnikovih delih.

Po češki izdaji še slovenska
Povod za knjigo je bila po avtorjevih besedah velika razstava Jana Kotra leta 2001 v Pragi, kjer je padla ideja, da bi objavili knjigo s pismi, ki jih je Koter pisal Plečniku in obratno. Korespondenca je na Češkem izšla lani, Prelovškovo delo pa je dopolnjena izdaja češkega dela. V knjigi je poleg Plečnikovih pisem, ki so ohranjene v celoti in jih hrani pa jih praški Narodni muzej, tudi nekaj fragmentov Koterove pošte iz Arhitekturnega muzeja v Ljubljani.

Ko arhitekt spregovori
Plečnik je bil v svojih pismih sprva zadržan, kasneje pa je Kotera postal njegov veliki prijatelj, ki ga je Plečnik izredno občudoval kot predstavnika slovanske arhitekture oziroma nacionalnega češkega arhitekta. Med najbolj zanimive dele knjige sodijo, po avtorjevem mnenju, Plečnikov dunajski čas ter njegova potovanja v Italijo. V pismih se razkrijejo tudi podrobnosti o nekaterih Plečnikovih zgodnjih delih in njegovih sodbah o slovenskih arhitektih.