Kip bo kmalu za centimeter višji. Foto: RTV Slo
Kip bo kmalu za centimeter višji. Foto: RTV Slo

Kip stoji v parku med Navjem in Župančičevo jamo v Ljubljani, mimoidoče pa naj bi opozarjal na pomen razvoja slovenske književnosti in prebiranja knjig za oblikovanje zdravega in uspešnega slovenskega naroda, pa tudi na pomen pisane besede kot promocijskega sredstva Slovenije v svetu.



Centimeter modrosti
Kamnita deklica je zrasla na pobudo društva Rastoča knjiga, vsako leto 26. maja pa se njen podstavek dvigne za 1 centimeter in odkrije novo sporočilo o pomenu sožitja, strpnosti, izobraževanja in skupne slovenske rasti v prihodnost. K projektu društva so pristopili tudi drugi posamezniki, podjetja in ustanove, tudi državni svet, tako da ima deklico s knjigo v naročju za svojo že več kot 1.000 posameznikov.

Projekt Rastoča knjiga je prinesel tudi že nekaj predstavitev slovenske književne produkcije v tujini. Razstave pomembnih slovenskih knjig so tako pripravili tudi v Bruslju, Gentu in Gorici.

Na kulturo ne smemo pozabiti
Janez Gabrijelčič, idejni oče projekta Rastoča knjiga, je povedal, da je pot Slovenije kot uspešne članice Evropske unije neločljivo povezana z oblikovanjem samozavestnega in ustvarjalnega slovenskega naroda, k čemur lahko močno prispeva zdravo slovensko kulturno življenje. Kultura je tako kot izobraževanje, znanost, razvoj tehnologije in ekonomije področje kolektivnega življenja v vsaki državi in tako ne sme biti nikoli zapostavljeno.