Na razstavnih panojih je na slikovit način prikazano Trubarjevo življenje in delo ter čas, v katerem je živel. Foto: MMC RTV SLO
Na razstavnih panojih je na slikovit način prikazano Trubarjevo življenje in delo ter čas, v katerem je živel. Foto: MMC RTV SLO
Cukjati ob odprtju Trubarjeve razstave
Andrej Perhaj o Trubarju

Predsednik državnega zbora France Cukjati je danes v prostorih parlamenta odprl razstavo Vsem Slovencem, ki jo je ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja pripravil Parnas, zavod za kulturo in turizem iz Velikih Lašč. Odprtje je s petjem pospremil otroški mešani pevski zbor iz osnovne šole Primoža Trubarja iz Velikih Lašč, predsedniku državnega zbora pa je ob koncu slovesnosti umetnik Aleksander Arhar izročil skulpturo prvega slovenskega književnika in enega izmed "ustanoviteljev slovenskega naroda". Cukjatijev nagovor ob otvoritvi razstave si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.

Prvi je zapisal besedo Slovenec
V slavnostnem nagovoru se je Cukjati vprašal, kdo je Primož Trubar sploh bil in poudaril, da je ta veliki teolog, filozof in mislec ubral svobodno pot razmišljanja ter na ta način Slovencem zagotovil lasten jezik. O sami razstavi so spregovorili tudi njeni avtorji Barbara Pečnik, Metka Starič in Andrej Perhaj (poleg njih je avtor razstave tudi Niko Samsa). Perhaj, ki je sicer vodnik na Trubarjevi domačiji, je na kratko orisal Trubarjevo življenje in delo ter dodal, da se ob imenu velikega reformatorja pogosto pozablja dodati, da je bil tudi prvi, ki je zapisal besedo Slovenec - ta se prvič pojavi v Katekizmu - in s tem mislil ime naroda. Na ta način je Trubar vzpostavil temelje slovenske narodne zavesti. Perhaj je govor končal z mislijo: "Trubar je svoje naredil, sedaj je čas na nas."Nekaj besed o Primožu Trubarju in razstavi je Andrej Perhaj spregovoril tudi za MMC, pogovor pa si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.
Soavtorica razstave Barbara Pečnik je nekaj besed namenila sami zasnovi razstave in povedala, da je ta razdeljena na dva dela: prvi govori o Trubarjevem življenju in delu ter na kratko predstavi njegove sodobnike in čas, v katerem je živel, drugi pa o nastanku in razvoju tiskane knjige. Razvoj knjige poleg zapisanega besedila ponazarjajo tudi lutke iz ličkanja Marije Zlobko, ki prikazujejo posamezne poklice, kot je srednjeveški pisar, tiskar, stavec in druge. Oba dela povezuje skulptura Andreja Arharja, ki predstavlja Trubarja v trenutku, ko izroča Slovencem njihovo prvo knjigo.

Razstava bo potovala doma in po svetu
Razstava Vsem Slovencem, ki je v Trubarjevem letu svojo pot začela v parlamentu, se februarja seli na Trubarjevo domačijo, nato pa bo gostovala po več krajih v Nemčiji, v Sarajevu, na Dunaju, na Hrvaškem in nenazadnje tudi po različnih krajih v Sloveniji.

K. S.

Cukjati ob odprtju Trubarjeve razstave
Andrej Perhaj o Trubarju