Nataša Trbanc se na svoji prvi samostojni razstavi predstavlja s serijo slik, izdelanih v kombinirani tehniki risbe ter olja na platnu. Foto: Galerija Simulaker
Nataša Trbanc se na svoji prvi samostojni razstavi predstavlja s serijo slik, izdelanih v kombinirani tehniki risbe ter olja na platnu. Foto: Galerija Simulaker

Postavitev, ki jo bodo odprli danes ob 20.00, je rezultat spomladi objavljenega razpisa za avtorske projekte umetnikov in umetnic, mlajših od 30 let. Izmed prispelih prijav so izbrali monumentalne portrete Nataše Trbanc, s katerimi se je avtorica podala na raziskovanje čustvovanja, pojasnjuje kustos galerije Matjaž Brulc.
Po njegovih besedah kaže projekt Skozi kaj zrejo tvoje oči, predvsem umetničino zanimanje za tisto, kar sooblikuje in hkrati presega snovno danost človeškega bitja oziroma njegovo duhovno pokrajino, kot jo zmore zrcaliti njegov obraz. Gre za klasični žanrski obrazec portretnega slikarstva, vendar ne za portrete resničnih ljudi. Umetnica ne slika resničnega portretiranca, ampak predvsem tisto, kar sooblikuje in hkrati presega njihovo fizično pojavnost. To so podobe raziskave človekove duševnosti, različnih čustvovanj in odzivov, njena platna pa temeljijo na prepričljivi risbi, ponekod prekriti s tankimi oljnimi nanosi. Na prvi pogled se tudi zdi, da so njene slike nedokončane, omenjeni vtis pa je posledica premišljenega ustvarjanja napetosti med plastično in ploskovno modulacijo, še pravi kustos.
Leta 1981 rojena Nataša Trbanc živi in ustvarja v Ljubljani. Na Šoli za risanje in slikanje je predlani končala dodiplomski študij, v zadnjih letih pa je sodelovala na nekaj skupinskih razstavah v Ljubljani in Piranu. Ukvarja se tudi z grafičnim oblikovanjem in scenografijo. V Novem mestu si bo njena dela mogoče ogledati do konca meseca.