Vladimir Leben je nagrajenec bienala Pogled V, ki so ga lani pripravili v Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Foto: Galerija Božidar Jakac
Vladimir Leben je nagrajenec bienala Pogled V, ki so ga lani pripravili v Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Foto: Galerija Božidar Jakac

Gre za izrazito samosvojega umetnika, ki se po besedah kustosinje galerije Barbare Rupel ne ozira dosti na likovno prizorišče. Kot je še zapisala kustosinja, je umetnikova samohodna drža odraz njegove neuklonljivosti do omejitev in vsiljevanja preozkih družbenih pravil, njegova osebna svoboda pa vodi k ustvarjalni sproščenosti in neizmerni ustvarjalni iskrenosti. Gre za prednostna vodila, ki jih kot slikar postavlja daleč pred kakršnokoli podrejenost ali trenutne zahteve.
Vladimir Leben se le redko predstavlja samostojno, zato pa se prej usmerja v skupne projekte in ustvarjanje animiranih risanih filmov. Njegovo slikarstvo korenini v svetu ilustracij in risanega filma, praviloma vezanega na živalstvo. Njegova dela so vedno povezana s slikarjevimi osebnimi doživetji, po formalni plati pa se gibljejo v razponu od klasične dovršenosti renesančnega kova do bolj "skicoznih" rešitev zadnjega obdobja, pri katerih je moč zaznati navezavo na postmoderno slikarstvo, še piše Ruplova.
Leben vztraja pri klasičnem oljnem slikarstvu, medtem ko se akrilnih barv ne poslužuje, saj so zanj premalo iskrene in mu ne dovoljujejo doseganja pravega učinka polnoplastičnih upodobitev, ob tem pa njegova izbira barvitosti ni prepuščena naključju.
Vladimir Leben je našel izziv tudi v izbiri nosilcev slike, posebno pozornost pa namenja naslovom lastnih del, s čimer želi vplivati na njihovo dojemanje in tolmačenje. V skladu z omenjenim je kostanjeviško razstavo naslovil Iz prve roke.
Vladimir Leben se je rodil leta 1971. Po srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je v Ljubljani na Akademiji za likovno umetnost nadaljeval s študijem slikarstva. Sodeloval je v nizu samostojnih in skupinskih domačih ter tujih razstav, na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici pa poučuje animacijo. Kot samostojni umetnik živi in deluje v Ljubljani.