Mogu, 2001. Foto: Galerija Jakopič
Mogu, 2001. Foto: Galerija Jakopič
Jedilni pribor iz bambusa, 1999. Foto: Galerija Jakopič
Japonski oblikovalski dosežki v Jakopičevi galeriji

Razstava Japonski dizajn danes 100 v Jakopičevi galeriji z izbiro približno stotih predmetov iz japonskega vsakdanjika predstavlja sodobno japonsko oblikovanje. Pri oblikovanju lahko v nasprotju z arhitekturo opremo in predmete zberemo in jih tako postavimo na ogled; vodilo pričujoče razstave je "ogled mesta", so sporočili iz omenjene galerije, kjer bodo razstavili opremo, pohištvo, oblačila, namizni pribor in gospodinjske aparate, ki si jih lahko ogledamo, kot da bi se odpravili na voden ogled po mestu.

Čeprav je naslov razstave Japonski dizajn danes 100, so razstavljeni tudi nekateri predmeti iz obdobja takoj po drugi svetovni vojni. Nekaj značilnosti tega povojnega oblikovanja se je preneslo v sedanjost in pomenijo pomemben element današnjega oblikovanja, drugo pa ostaja nostalgičen spomin.

Razstava je nastala v produkciji Japonske fundacije, ki vse od ustanovitve leta 1972 izvaja kulturne izmenjave zato, da bi poglobila razumevanje in medsebojno sodelovanje med Japonsko in drugimi državami. Dejavno sodeluje pri mednarodnih razstavah japonske umetnosti in v muzejih po vsem svetu organizira razstave tako tradicionalne kot sodobne umetnosti.

Avtorji razstave so Hiroši Kašivagi, Makoto Koizumi, Nobuko Šimuta in Masafumi Fukagava, pri gostovanju razstave v Jakopičevi galeriji pa sodelujejo še Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji ter Muzej in galerije mesta Ljubljane.

A. K.

Japonski oblikovalski dosežki v Jakopičevi galeriji