Goyeva Gola Maja in Picassova Gola ženska, ki se igra z mačko. Foto: Fundacija Picasso
Goyeva Gola Maja in Picassova Gola ženska, ki se igra z mačko. Foto: Fundacija Picasso
Velazquezova Infantinja Marie Marguerite in Picassova Infantinja Marguerite. Foto: Fundacija Picasso

Manetova Olimpija, Tizianova Venera, ki se razvaja z ljubeznijo in glasbo, ter Goyeva Gola Maja bodo skupaj z drugimi sijajnimi akti od oktobra na ogled v treh pariških muzejih na razstavi brez primere pod geslom "Slika se uči od slike". Med njimi bo tudi gola upodobitev slavnega Picassa.

Razstavo Picasso in veliki mojstri (Picasso et les maitres) bodo 8. oktobra odprli v treh pariških muzejih. Večina del bo razstavljenih v Grand Palaisu, postavitvi Picasso-Delacroix in Picasso-Manet pa bosta na ogled v Louvreu in muzeju Orsay.

Picassa so navdihovali veliki mojstri
Razstavljenih bo več kot 200 del iz javnih in zasebnih galerij z vsega sveta. Namen postavitve je primerjati Picassove slike z deli velikih mojstrov in osvetliti njihov vpliv na Picassovo umetnost, so v sredo dejali organizatorji razstave. "V Picassovih delih so vselej vidne reference na velike mojstre, nenehno jih je redefiniral," je presodila direktorica Picassovega muzeja v Parizu in ena izmed kuratork razstave Anne Valdassari.

Postavitev, razdeljena po tematikah, kot so Barve, Tarok karte, Tihožitja in akti, bo na ogled do 2. februarja 2009 in med drugimi vključuje dela El Greca, Velazqueza, Goye, Ribere, Tiziana, Rembrandta, Van Gogha, Delacroixa, Maneta in Cezanna.

"Na ogled bo koncentracija mojstrovin, kakršni še nismo bili priča," je presodil predsednik sveta Narodnih muzejev Francije Thomas Grenon.

A. K.

Nekaj del, ki se bodo znašla na razstavi, si oglejte v fotogaleriji spodaj: