Monumentalna Picassova mojstrovina upodablja nemško bombardiranje Guernice z 28 bombniki, ki se je zgodilo 26. aprila 1936 med špansko državljansko vojno. V napadu je umrlo med 250 in 1.600 ljudi, še veliko več pa je bilo ranjenih. Foto: EPA
Monumentalna Picassova mojstrovina upodablja nemško bombardiranje Guernice z 28 bombniki, ki se je zgodilo 26. aprila 1936 med špansko državljansko vojno. V napadu je umrlo med 250 in 1.600 ljudi, še veliko več pa je bilo ranjenih. Foto: EPA
Pablo Picasso
Pablo Picasso (1881-1973), slikar, risar in kipar, začetnik kubizma ter eden najslavnejših likovnih umetnikov vseh časov, je zapustil zares obsežen in navdušujoč opus del. Eno njegovih najslavnejših je prav Guernica. Foto: EPA

Strokovnjaki madridskega muzeja sodobne umetnosti Reina Sofia, v katerem je od leta 1992 razstavljena ta ogromna črno-bela stvaritev Pabla Picassa iz leta 1937 - velika je kar 7,8 krat 3,5 metra - so po desetih letih prvič začeli proučevati poškodbe na platnu.

Simbol vojnih tragedij obrede svet
Morda najslavnejša Picassova slika je nastala po naročilu, saj je španska vlada slikarju zaupala izdelavo velike freske za špansko razstavišče na svetovnem sejmu v Parizu leta 1937. Mojstra je navdihnilo prav bombardiranje Guernice in že 15 dni po napadu je začel ustvarjati to sliko, ki je po nastanku veliko potovala po svetu, zagotovila (še večjo) slavo in priznanje slikarju, hkrati pa pritegnila pozornost na trenja znotraj Španije.

Guernica, črno-bela slika, na kateri se mešajo podobe ljudi in živali s trpečimi izrazi, k temačnemu ozračju pa pripomore tudi Picassova odločitev, da je uporabil samo črno in belo barvo, še danes velja za simbol vojnih tragedij in trpljenja, ki ga vojna prizadene posameznikom. Monumentalno delo presega okvire časa in kraja in ostaja stalni opomnik grozot vojne, simbol nasprotovanja vojni in utelešenje miru. Guernica je bila dolgo razstavljena v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku, kjer so jo restavrirali, preden so jo leta 1981 vrnili v Španijo, najprej v Muzej Prado in nato v Muzej Reina Sofia.

Slika odtlej ni dobila hujših poškodb, na njej so le sledi časa, tako da je "v stabilnem, vendar slabem stanju", je povedal vodja oddelka za restavracijo in konservacijo Muzeja Reina Sofia, Jorge Garcia Gomez - Tejedor. V preteklosti je slika "precej pretrpela" in zato zdaj potrebuje "posebno pozornost", vendar ne tudi nove restavracije, je dodal, kajti poseg bi bil tveganje in bi lahko poškodoval slikarijo.

Vlada: Guernica ostaja v Madridu
Pregled stanja krhkosti Guernice redno nalaga osrednja vlada v Madridu, ki nasprotuje temu, da bi sliko prenesli in razstavili v Baskiji, kot si želijo tamkajšnje pokrajinske oblasti. El Pais je zapisal, da bodo po koncu potekajoče študije sliko premestili v drugi del dvorane v Muzeju Reina Sofia, da bi jo obiskovalci lahko bolje videli.

A. K.