Razstava Tehnični pionirji RTV Slovenija je na ogled v povezovalnem traktu med Radiom in televizijo. Foto: MMC RTV SLO
Razstava Tehnični pionirji RTV Slovenija je na ogled v povezovalnem traktu med Radiom in televizijo. Foto: MMC RTV SLO
Zdravko Erjavec o razstavi
Marko Filli o razlikah nekoč in danes

V prostorih RTV Slovenija so odprli fotografsko razstavo z naslovom Tehnični pionirji RTV Slovenija, ki pregledno predstavlja nekdanje tehnične pionirje in sodelavce, ki so prispevali k temeljnemu razvoju radijske televizijske in tudi oddajniške tehnike. Razstavo je pripravil Zdravko Erjavec, na njenem odprtju pa so poleg njega imeli slavnostni govor še Jože Mastnak, Slavko Pernuš in njihov mlajši kolega, tehnični direktor Marko Filli.

Od radia do svetovnega spleta
Več kot 60 predstavljenih obrazov, začenši z Marijem Osano, očetom slovenske radiofonije, je oralo ledino današnji oddajni tehniki, ki je gleda na to, da naš radio letos slavi svojo 80-letnico, televizija pa 50-letnico, zahtevala veliko iznajdljivosti in znanja. V primerjavi s sodobnostjo, pa se najbrž tedanje težave zdijo bolj kot ne nenavadne, saj je razvoj tehnike mnogo prispeval tudi k oddajništvu, svetovni splet pa je prinesel popolnoma nove poglede na radio in televizijo.

Oranje ledine
Septembra 1928 je začel poskusno oddajati Radio Ljubljana, predhodnik današnjega Radia Slovenija, malo več kot mesec dni pozneje pa je ista postaja že imela reden spored. Prvi televizijski laboratorij je bil v Ljubljani ustanovljen 1. aprila 1948, deset let pozneje pa je začela oddajati prva redna postaja, vendar je bila v tistem času skupna za celotno Jugoslavijo, pri čemer je imela TV Ljubljana zgolj trideset odstotni spored.

Uspehi, ki kažejo tudi na pridno delo tehničnih pionirjev RTV Slovenija, pa so vsekakor; prvo snemanje Evrovizije leta 1960 in prenos smučarskih skokov iz Planice, ki jih do tedaj zaradi prezahtevnosti ni prenašala nobena televizija.

L. Š.

Zdravko Erjavec o razstavi
Marko Filli o razlikah nekoč in danes