Razstava Zapri oči, ki jo odpirajo drevi ob 19. uri, bo na ogled do 26. septembra.

Umetnika se s fotografskimi deli predstavljata na skupni razstavi Zapri oči (Close Your Eyes). Foto: Galerija Equrna
Umetnika se s fotografskimi deli predstavljata na skupni razstavi Zapri oči (Close Your Eyes). Foto: Galerija Equrna

Zdi se, da fotografija potrjuje, da je način, kako vidimo svet, pravi. Toda ko zapremo oči, stvari še kar naprej obstajajo, v prostoru, ki ga ne določajo človekove oči in fotografski objektivi, so zapisali v galeriji. Nika Špan in Richard Whitlock pa s svojimi deli postavljata pod vprašaj način našega gledanja in fotografiranja sveta: on opušča eno samo gledišče objektiva, ona pa fotografira sam fotografski trenutek. "Postavljata nas v območje 'nedolžnosti', preden je sprožilo fotoaparata povzročilo, da smo se zavedeli samih sebe – pred objektivnostjo, pred tehnologijo, pred uporabnostjo," so še zapisali v Equrni.

Večstranski umetnik Richard Whitlock (1952, Liverpool) je med drugim razstavljal v Moskvi, Pekingu, New Yorku, Londonu, Atenah in Helsinkih. V Ljubljani je leta 1997 razstavljal v Galeriji Equrna in istega leta naredil risbo v (nekdanji) zaporniški celici Avtonomnega kulturnega centra (AKC) Metelkova mesto. Njegove stvaritve so bile predstavljene v Afterimage, Photomediations Machine, v francoski reviji za dizajn FauxQ, ter v slovenskih revijah Likovne besede in Membrana. Živi v Grčiji.

Svobodna umetnica Nika Špan (1967, Ljubljana) bo letos predstavljala Slovenijo na 60. Beneškem bienalu. Deluje v različnih medijih, kot so instalacija, video, performans, prostorske in zvočne intervencije. V Ljubljani je razstavljala na Manifesti 3, na 30. grafičnem bienalu, na 1., 2. in 6. trienalu sodobne umetnosti – U3, na preglednih razstavah Slovenska umetnost 1985–1995 in 1995–2005 v Moderni galeriji, v +MSUM-u, Mali galeriji, Galeriji Cukrarna, Galeriji Škuc, v Jakopičevi galeriji, v Projektnem prostoru DUM in Galeriji Gregor Podnar. Živi v Düsseldorfu in Ljubljani.