Razstava Odmev odnosov, ki jo v Galeriji Equrna odpirajo drevi ob 19. uri, bo na ogled do 24. julija.

Občudovanje na videz preprostega sveta
Kipar Boštjan Novak in slikar Jure Zadnikar gojita ustvarjalno zavezništvo še iz časov študija na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO).

Avtorja razstave gojita ustvarjalno zavezništvo še iz časov študija na ALOU-ju. Foto: Galerija Equrna
Avtorja razstave gojita ustvarjalno zavezništvo še iz časov študija na ALOU-ju. Foto: Galerija Equrna

Oba avtorja občudujeta na videz preprost, vsakdanji svet – svet kot tak, brez izrazitih vsebin in pomenov. Prepričana sta, da lahko ta v svoji prepletenosti najrazličnejših odnosov preseneti in odmeva v domišljeni kompozicijski strukturi, so zapisali v Galeriji Equrna.

(Po)ustvaritev evtopije
Tako Novaka kot Zadnikarja zanima splet podobe z likovnim, kjer pa se izogibata premočnim rezom in nočeta, da bi ritmični ustroj in številni kontrasti v njunih delih učinkovali kot razgradnja ali boleče neskladje, pač pa naj med seboj zaživijo in (po)ustvarijo dober kraj oziroma evtopijo, še piše v napovedi razstave.

Boštjan Novak (1966, Ljubljana) je med letoma 1987 in 1991 študiral kiparstvo na ALUO-ju, kjer je leta 1992 diplomiral. Živi in dela v Ljubljani.

Jure Zadnikar (1968, Ljubljana) je prav tako med letoma 1987 in 1991 študiral na ALUO-ju, a na smeri slikarstvo. Štiri leta kasneje je tam zaključil še podiplomski študij slikarstva. Leta 1994 je bil v Solunu kot štipendist programa Tempus, v študijskem letu 1994/95 pa je bil asistent za risanje na ALUO-ju. Od leta 1997 živi v Kassandriji v Grčiji, kjer otroke poučuje likovno umetnost. Leta 1993 je prejel priznanje, leta 1999 pa drugo nagrado na razstavah Majski salon, ki jih vsakoletno organizira Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).