Iz serije Forgotten mental health issues - the invisible war wounds (Pozabljene težave z duševnim zdravjem - nevidne vojne rane). Foto: Manca Juvan (z dovoljenjem avtorice)
Iz serije Forgotten mental health issues - the invisible war wounds (Pozabljene težave z duševnim zdravjem - nevidne vojne rane). Foto: Manca Juvan (z dovoljenjem avtorice)
18-letna Nakbibi v porodni sobi nekaj minut po rojstvu njenih dvojčkov. Iz serije Afghan women: Lives unveiled (Afganistanske ženske: Odstrta življenja). Foto: Manca Juvan (z dovoljenjem avtorice)
Radžab, odvisnik od opija in heroina, Kabul. Iz serije Drugs (business) in Afghanistan (Mamila (posel) v Afganistanu). Foto: Manca Juvan (z dovoljenjem avtorice)

V Moderni galeriji je na ogled razstava Mance Juvan Afganistan: neobičajna življenja. V galerijskem avditoriju je potekala še predstavitev knjige z istim naslovom. Pogovor z avtorico je vodila urednica Tjaša Koprivec iz založbe Sanje, ki je knjigo tudi izdala.

Manca Juvan (1981) od leta 2000 deluje kot neodvisna fotografinja. V letih 2006, 2007 in 2008 je bila izbrana za slovensko fotografinjo leta za reportažno fotografijo.

Resnične podobe vodje in revščine
Razstava v Moderni galeriji govori o običajnih Afganistancih, ki živijo neobičajna življenja. Kljub bežnim obetom miru, razvoja in blaginje, ki naj bi jih Afganistanu zagotovila prizadevanja mednarodne skupnosti po 11. septembru 2001, da bi zatrla talibanski režim ter v od vojne razdejano deželo prinesla demokracijo in obnovo, pa vojna in nestabilnost še kar trajata ter prebivalcem vse bolj jemljeta upanje.

V boju z revščino in bremeni vojne Afganistanci ne marajo usmiljenja, ampak si želijo in zaslužijo pošten pogled, ki bo pravično prikazal njihovo vsakdanjost in posledice, ki jih prinašata nenehno navzkrižje interesov in trajajoči boj za denar, moč in splošno oblast. Mediji se pri poročanju iz Afganistana vse preveč posvečajo le "vojni proti terorizmu", da bi mednarodno javnost prepričali o tem, kako nujna za zagotavljanje varnosti po svetu je nadaljnja prisotnost tujih oboroženih sil na ozemlju Afganistana.

Zgodbe o življenjih običajnih Afganistancev pa se v medijih le redkokdaj pojavijo, posebno še v zadnjih letih, ko postaja vse bolj očitno, da politika mednarodne skupnosti v Afganistanu ne deluje. A vendar si njihove zgodbe zaslužijo, da jih slišimo in vidimo, da nas spomnijo na to, kako so videti resnične podobe vojne in revščine, torej podobe življenja, ki je vse prej kot običajno, piše v knjigi Afganistan: neobičajna življenja Manca Juvan.

Razvojno vprašanje Afganistana
V okviru razstave bo v avditoriju Moderne galerije v torek, 26. oktobra, ob 11.00 potekala tudi okrogla miza o Afganistanu. Na okrogli mizi z naslovom Razvojno vprašanje Afganistana bodo sodelovali Gulam Rasul Vahid z afganistanskega ministrstva za obnovo in razvoj podeželja, Karim Merchant, mednarodni svetovalec za razvoj podeželja, oblikovanje strategij, politik in programov, Aleš Verdir, z Ministrstvo za zunanje zadeve RS, Darko Šemrov, dr. vet. medicine, predstavnik civilno-vojaške misije v Afganistanu, Iztok Hočevar, z Mednarodni sklada za razminiranje, in Manca Juvan, fotografinja. Pogovor bo vodila Ksenija Horvat Petrovčič.

Ob 14.00 istega dne bo tudi javno vodstvo po razstavi, ki ga bosta v angleščini izvedla oba tuja gosta, Gulam Rasul Vahid in Karim Merchant.