Na fotografiji iz leta 2004 so na premieri tretjega filma Harry Potter in zapornik iz Azkabana (z leve) producent David Heyman, režiser Alfonso Cuaron, Robbie Coltrane, Daniel Radcliff, Rupert Grint, Alan Rickman, Emma Watson in producent Chris Columbus. Foto: EPA
Na fotografiji iz leta 2004 so na premieri tretjega filma Harry Potter in zapornik iz Azkabana (z leve) producent David Heyman, režiser Alfonso Cuaron, Robbie Coltrane, Daniel Radcliff, Rupert Grint, Alan Rickman, Emma Watson in producent Chris Columbus. Foto: EPA
Sorodna novica Sodelovanje J. K. Rowling pri morebitni televizijski seriji za nekatere "neizmerno razočaranje"?

HBO, najstarejša še delujoča pretočna platforma v ZDA, je odprl avdicijo za glavne igralce za televizijsko priredbo knjižnih uspešnic o čarovniku Harry Potterju. Studio je po izpogajanju pravic z avtorico knjig J. K. Rowling, ki bo pri snemanju sodelovala kot izvršna producentka, načrtuje sedem sezon serije, kar je enako število, kot je bilo izdanih knjig. Točen datum izida serije še ni določen, je pa izvršni direktor družbe Warner Bros Discovery David Zaslav februarja letos razkril, da je predviden izid za leto 2026.

Pri "desetletje dolgi" seriji bo sodelovala tudi avtorica
Pri izbiri igralcev za filmske priredbe pred 25 leti je bilo veliko govoric in spletk, saj je J. K. Rowling takrat vztrajala, da morajo biti igralci Britanci. HBO za vloge novega Harryja Potterja, Rona Wesleyja in Hermiono Granger namerava ta kriterij omiliti. Čeprav morajo biti vsi igralci prebivalci Združenega kraljestva in Irske, si producenti "prizadevajo za vključujoč in raznolik kasting", je po poročanju Guardiana navedeno v oglasu.

Nova serija, ki jo je lani napovedala HBO-jeva matična družba Warner Bros Discovery, bo na pretočni storitvi Max potekala vsaj sedem sezon, vsaka sezona pa bo "pristna" za vsako od izjemno priljubljenih knjig. Rowling, ki ima ustvarjalni nadzor nad kakršnim koli izkoriščanjem njenega dela, bo pri "desetletje dolgi" seriji sodelovala kot izvršna producentka. Razširjeni svet Harryja Potterja, ki vključuje knjige, filme, videoigre in gledališko predstavo, je po ocenah vreden okvirno 20 milijard funtov (25 milijard dolarjev).

Harry Potter bo zaživel še v sedmih sezonah televizijske serije. Foto: Kolosej
Harry Potter bo zaživel še v sedmih sezonah televizijske serije. Foto: Kolosej

Mešani odzivi ob lanski napovedi televizijske priredbe
Napoved televizijske priredbe je med oboževalci Potterjevega vesolja naletela na mešane odzive, saj so nekateri menili, da bo daljši format omogočil vse podrobnosti, ki so bile v filmskih priredbah izpuščene, drugi pa so bili v konfliktu glede nadaljnje podpore Rowlingovi kljub njenim stališčem o vprašanjih transseksualcev.

Sorodna novica J. K. Rowling z novo knjigo sprožila nov niz vprašanj o njenih pogledih na transspolne ljudi

"Prepričan sem, da bo (projekt) uspešen z vidika gledanosti in da je odlična priložnost, da na zaslonu vidimo stvari, ki jih je filmska montaža izrezala, a se mi to ne zdi dobra ideja. Vključenost J. K. Rowling v projekt in dobiček iz tega sta največji težavi, ki ju čutim. Poleg tega pa so filmi še zmeraj dokaj novi in priljubljeni, zato ne vidim potrebe po pripovedovanju istih zgodb," je pred časom za Guardian dejal (nekdanji) oboževalec Mike Schubert.

Serija kot priložnost za izboljšanje izvirnika?
Po mnenju nekaterih bi lahko bila televizijska serija priložnost za izboljšanje zaznanega pomanjkanja rasne in kvirovske raznolikosti, ki so jo zaznali v knjigah in filmih – še posebej po tem, ko je J. K. Rowling leta 2007 razkrila, da je lik profesorja Albusa Dumbledora homoseksualno usmerjen, piše Guardian.

Podjetje Warner Bros Discovery, ki je produciralo izvirno filmsko franšizo o Potterju, je ohranilo tesne povezave z avtorico in z njo v preteklosti podpisalo tudi pogodbi za filme Fantastic Beasts (Fantastična bitja) in za tematski park.