Muzej okusov je za zdaj šele delovni naslov muzejske zbirke, ki jo pripravljajo v mariborskem muzeju, ob tem pa vabijo javnost k sodelovanju pri njenem ustvarjanju. Ljudi pozivajo, naj se spomnijo trenutkov in predmetov, ki jih povezujejo z določenim okusom, in jim nato pošljejo izpolnjeni vprašalnik, sestavek in fotografijo predmeta. Za prispevke niso določili časovne omejitve, saj se bo virtualna zbirka skozi čas dopolnjevala.
O okusih se ne razpravlja
Zbirka bo razdeljena na pet oddelkov, Sladko, Slano, Kislo, Grenko, Pikantno, in bo vključevala posredovane predmete, povezane z določenim okusom, so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Maribor.
"Spomin na okus lahko povzroči, da se ob okušanju počutimo pomirjeno, varno, veselo ali pa negotovo, plašno, razdraženo. Vsak po svoje. Včasih ne moremo ugotoviti, zakaj je tako, drugič pa se lahko precej natančno domislimo, na kaj nas okus spomni – na osebo, prostor, dogodek, priložnost, navado, čas," so še zapisali v muzeju.
Kisla stališča, grenki spomini in sladke obljube
Z muzejskega vidika je zanimivo tudi to, da se okus razvija skozi čas. "Kar se nam je nekoč zdelo lepo ali dobro, se nam lahko pozneje zazdi grdo ali slabo. Okus se spreminja tudi z modo, predvsem pa v povezavi s spreminjanjem družbenih vrednot. Ne samo deset let stare hlače ali shojena preproga, tudi kakšno stališče se nam lahko zazdi kislo, spomini grenki, obljube sladke, pripombe neokusne, čeprav so morda skrite misli precej pikantne," so še poudarili. Ob tem pa dodali, da utegne biti "okus – ta močni, intimni čut – generator živopisnega mozaika časa in utripa".
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje