V prednovoletnem času bo tako že drugič v tem letu zaživel vseslovenski projekt Naprej v preteklost, ki so ga v Skupnosti muzejev Slovenije pripravili v sodelovanju s Službo za premično dediščino.

Narodna galerij v akciji sodeluje z videopredstavitvami izbranih slik. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Narodna galerij v akciji sodeluje z videopredstavitvami izbranih slik. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Akcija Naprej v preteklost je prvič potekala v avgustu, ko je povezala 54 muzejev in galerij. Tokratno akcijo so podnaslovili Praznični muzej, saj so prepričani, da v teh časih "potrebujemo nekaj dodatnega prazničnega vzdušja, muzeji in galerije pa hranijo številne priče praznikov iz preteklosti".

Sorodna novica Naprej v preteklost: začenja se teden, ki v skupni akciji združuje 54 muzejev in galerij

Zaprtje vrat ne pomeni zaustavitve dejavnosti
Predsednica predsedstva Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih-Slana ter Maja Hakl Saje iz Službe za premično dediščino in muzeje Narodnega muzeja Slovenije sta ob akciji zapisali še: "Muzeji in galerije so ponovno zaprti, kar pa ne pomeni, da delo ne poteka naprej. Skrbimo za dediščino, jo urejamo, pripravljamo razstave in projekte, a na žalost ne moremo odpreti vrat, da bi vi, naši obiskovalci, v živo videli, kaj vse smo za vas pripravili. Zaradi tega se ponovno selimo na splet in upamo, da bomo v vaše domove vnesli nekaj prazničnega vzdušja."

Kako so v preteklosti okraševali praznično drevo?
V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo denimo preko spleta predstavili zimske motive v njihovi zbirki in prikazali video, kako so nekoč okraševali praznično drevo. V Narodni galeriji bodo pripravili videopredstavitve izbranih slik, kot sta Marija z detetom in Janezom Krstnikom Alojza Gangla in Sv. Trije kralji Jurija Šubica, v Umetnostni galeriji Maribor pa videopredstavitvi slike Zima Karla Jiraka in fotografije Odsev 2 Zore Plešnar.

Karel Jirak, Zima, 1943, olje na platnu, 59,5 x 73 cm. Foto: UGM/Damjan Švarc
Karel Jirak, Zima, 1943, olje na platnu, 59,5 x 73 cm. Foto: UGM/Damjan Švarc

Vodstva po razstavah, ki si jih ni mogoče ogledati v živo
Nekateri muzeji in galerije bodo med drugim pripravili vodstva po trenutnih razstavah. Tako bo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova potekalo vodstvo po razstavi Jasmine Cibic Fundus prizadevanja in postavitvi Tinta 2020, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje po razstavi Prakse arhitekturnega izražanja, v Galeriji mesta Ptuj pa bodo predstavili retrospektivo Anke Krašna.

Seznam institucij, ki sodelujejo v akciji Naprej v preteklost, si lahko pogledate na tej povezavi. Programi in dejavnosti, ki bodo v tem tednu potekali v sklopu projekta, so objavljeni tudi na družabnih omrežjih in spletnih straneh posameznih muzejev, galerij in drugih ustanov.