Razstava slovenske medijske in videoumetnosti je nova etapa v institucionalnem sodelovanju Umetnostne galerije Maribor in reškega muzeja moderne in sodobne umetnosti. Foto: MMC RTV SLO
Razstava slovenske medijske in videoumetnosti je nova etapa v institucionalnem sodelovanju Umetnostne galerije Maribor in reškega muzeja moderne in sodobne umetnosti. Foto: MMC RTV SLO

Pod naslovom Se nadaljuje ... (Nastavlja se) in v kuratorski režiji Simone Vidmar je tako na ogled dober pregled slovenske videoustvarjalnosti, ki ga je Umetnostni galeriji Maribor s sistematičnimi odkupi uspelo ustvariti v zadnjih desetih letih. Ob tem je treba omeniti, da gre za najcelovitejšo in najbolj koherentno zbirko video- in medijske umetnosti v Sloveniji, ki nastaja tudi z namenom ustvarjanja najbolj referenčnega centra za študij videoumetnosti v Sloveniji.

Časovni trak slovenskega videa
V zbirki in trenutno tudi na Reki so na ogled tako prvi pionirski poskusi videoumetnosti, za katerimi je konec šestdesetih stal predvsem ustvarjalni tandem Nuša in Srečo Dragan, zgodba evolucije slovenskega videa pa se tokrat končuje s projektom iz leta 2007. Njegova avtorica je Nataša Prosenc, ena v kakovosti najbolj konsistentnih slovenskih videastk zadnjih dveh desetletij. Če za trenutek pozabimo na že omenjena Nušo in Sreča Dragana, moramo kot 'klasike' slovenskega videa, razstavljene na Reki, omeniti vsaj še Videogram 4 Mihe Vipotnika, Homo Erectus Eme Kugler, Trijumf želje Zemire A. Pečovnik in Nevena Korde ter Osovino življenja Marine Gržinić in Aine Šmid.

Razstava bo na ogled do 24. oktobra, gre pa za novo etapo v institucionalnem sodelovanju Umetnostne galerije Maribor in Muzeja moderne in sodobne umetnosti z Reke. Ta sledi lanskemu gostovanju reškega muzeja v Mariboru, ko je bila predstavljeno delo hrvaških predstavnikov 13. bienalu mladih umetnikov.