Leta 2011 je igralka dobila svojo zvezdo na pločniku slavnih v Berlinu, v Hollywoodu pa jo je dobila že prej. Foto: EPA
Leta 2011 je igralka dobila svojo zvezdo na pločniku slavnih v Berlinu, v Hollywoodu pa jo je dobila že prej. Foto: EPA

Z enakim dosežkom, kot ga je igralka nemškega rodu dosegla pred skoraj 80 leti, se lahko doslej pohvali le še pet igralcev. Izjemen dosežek jo je uvrstil med najbolj priznane igralke v zlati dobi Hollywooda, hkrati pa ji je prinesel tudi veliko nesreče: svoj zadnji veliki film je posnela že leta 1943. Pozneje se je ustalila v Londonu in se občasno še pojavljala v nekaterih filmih in serijah, poroča BBC.

Nazadnje je nastopila v ameriški žajfnici The Loveboat leta 1984, na velikih platnih pa smo jo nazadnje videli leta 1998 v The Gamblerju, kjer je zaigrala z Michaelom Gambonom in Dominicom Westom.

Po sporu v Hollywoodu se je umaknila v London
Pred prodorom onkraj Atlantika, ki je sledil, ko jo je odkril studio MGM, je Rainerjeva posnela že vrsto filmov v domači Nemčiji. V Hollywoodu je debitirala leta 1935 in se takoj povzpela med najbolj vroče igralke filmske meke. Že leto pozneje je osvojila oskarja za vlogo v filmu The Great Ziegfeld, leta 1937 pa je akademijo prepričala z vlogo kitajske kmetice v filmu The Good Earth.

Dvojno zaporedno slavje pa je bilo, kot je razkrila v poznejših intervjujih, "najhujše, kar se ji je lahko zgodilo," kajti studio jo je "lahko porinil v kar koli." Sledil je neizogibni spor z MGM-jem glede umetniške svobode. Ko je namesto nje vlogo v Hemingwayevem filmu Komu zvoni dobila Ingrid Bergman, je prekinila pogodbo s studiem. "Bila sem tako rekoč stroj - orodje v veliki, veliki tovarni in ničesar nisem mogla storiti. Zato sem odšla. Samo odšla sem stran. Odletela sem," je pozneje razjasnila svojo plat zgodbe. Vrnila se je v Evropo in začela študirati medicino.

Poročila se je dvakrat, z drugim možem Robertom Knittlom, s katerim sta bila poročena 44 let do njegove smrti 1989, sta imela hčerko Francesco Knittel-Bowyer.

Dva oskarja zapored so doslej dobili še Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Jason Robards in Tom Hanks.