Projekt Ljubljana - svetovna prestolnica knjige bo ponudil več kot 500 dogodkov. Foto: Svetovna prestolnica knjige
Projekt Ljubljana - svetovna prestolnica knjige bo ponudil več kot 500 dogodkov. Foto: Svetovna prestolnica knjige
Ljubljana - svetovna prestolnica Ljubljane
V galerija Kresija so postavili rekonstrukcijo tiskarne iz 50. letih 20. stoletja, kjer si je ljubljanski župan že izdelal vizitko. Foto: MMC RTV SLO/Meta Trampuš
Teden do odprtja Ljubljane kot svetovne prestolnice knjige

Nekakšno formalno središče dogajanja bo galerija Kresija, v kateri so danes odprli informacijsko pisarno dogodka Ljubljana - svetovna prestolnica knjige in v kateri si lahko ogledamo tudi rekonstrukcijo tiskarne iz 50. letih 20. stoletja. Drugi vir informacij je programska knjiga V kraljestvu knjige, tretji pa spletna stran. Načelnik oddelka za kulturo MOL-a Uroš Grilc je dejal, da si želi, da bi Ljubljana s projektom pridobila svetovljanstvo, prav tako si želi sodelovanje med knjigo in drugimi mediji ter upa, da bodo v tem letu knjige živele skupaj z mestom. K zadnjemu lahko pripomore projekt Knjige za vsakogar, ki bo za le tri evre ponudil 21 vrhunskih slovenskih del v nakladi 8.000 izvodov.

Več o programu, ki se obeta v okviru Ljubljane -svetovne prestolnice knjige, najdete tukaj.

Program se bo po uvodnem večeru v Parizu zares začel 23. aprila in enega izmed vrhuncev dosegel 3. maja. Tedaj nas bo obiskala Nobelova nagrajenka Herta Müller. O projektu je še enkrat spregovoril tudi župan Zoran Janković. Meni, da prav projekt Ljubljana - svetovna prestolnica kulture dokazuje, da ima v Ljubljani vsak pravico, da "dobi toliko kulture, kot jo želi". In ob tem je poudaril tudi pomen obiskovalcev kulturnih dogodkov. Ti so po njegovem mnenju tisti, ki tudi omogočajo življenje novih kulturnih prostorov - Kina Šiška, Kinodvora ... -, glede katerih so bili nekateri nekoliko skeptični. To je povedal tudi kot uvod v napoved še enega novega prostora, namenjenega kulturi. To bo Trubarjeva hiša literature, ki jo bodo na Ribjem trgu 2 odprli prav v sklopu projekta Svetovna prestolnica kulture.

Teden do odprtja Ljubljane kot svetovne prestolnice knjige