Festival v Ljutomeru se je tradicionalno končal s povorko
Festival v Ljutomeru se je tradicionalno končal s povorko "zombijev". Foto: BoBo
Del nagrajencev letošnjega festivala. Foto: BoBo
Častnega hudega mačka za življenjsko delo je prejel srbski režiser Đorđe Kadijević. Foto: BoBo

Kot je v obrazložitvi nagrade zapisala žirija, je režiser Mark Bodzsar v svojem filmu predstavil gromko potovanje na temno stran človečnosti, kjer se je le s pomočjo črnega humorja moogoče spopasti z najbolj tragičnimi razmerami v tranzicijskih državah vzhodnega bloka. Posebno omembo žirije si je prislužil španski filma Asmodexia.

Častnega hudega mačka za življenjsko delo je prejel srbski režiser Đorđe Kadijević, avtor številnih nepozabnih filmskih mojstrovin in pionir na področju fantastičnega filma v Jugoslaviji.

Žirija, ki so jo sestavljali Igor Vidmar, Igor Bašin in Jernej Šavel, je za najboljši glasbeni dokumentarec hrupnega mačka podelila filmu Pravi človek za kapitalizem režiserja Dušana Moravca.

Slakovega hudega mačka za najboljši kratki film je žirija (Zoran Smilijanić, Ludvik Bagari in Aleš Pavlin) namenila španskemu filmu Podzemna garaža, posebno omembo pa si je prislužil še en španski kratki film Efemerno.

Še en španski film 24 ur z Lucijo je prejel nagrado nagrado Melies d'Argent, ki jo podeljuje Evropska federacija festivalov fantastičnega filma in je tako nominiran za nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film Melies d'Or, posebno omembo pa je žirija namenila francoskemu filmu Kako kljubovati smrti, ki je pravzaprav bizarni priročnik, kako ravnati, če nam na vrata potrka gospa smrt.

Na ogled več kot 70 filmov
10. izvedba festivala je ponudila 28 celovečernih filmov, 11 glasbenih dokumentarcev in 33 kratkih filmov. Letošnja izvedba festivala, ki je sovpadla s 150. obletnico rojstva Karola Grossmana, je na festivalsko prizorišče v Ljutomeru ob ustaljenih sekcijah prinesla nekaj novosti: v sekciji Fantastična obzorja so si lahko gledalci ogledali kakovostnejše neeevropske filme, poskrbeli pa so tudi za najmlajše, in sicer z novo sekcijo Začarani kino za otroke in mladostnike.

Za še bolj prijetne večere so poskrbeli tudi različni glasbeniki, tradicionalno pa so po ulicah zaplesali tudi četvorko zombie in pripravili vadbo zombie zumba ter filmske in animacijske delavnice.