V sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji bodo od 20. do 30. januarja prikazali šest njegovih filmov, med njimi Brez sonca, ki ga štejejo med njegove najbolj znane filme.

Kot prvega bodo prikazali Pismo iz Sibirije, v katerem komentar in podobe tkejo edinstvene pomene izmišljenega potovalnega dnevnika o sovjetski Sibiriji. Chris Marker (1921–2012) se v njem posveča različnim temam: življenju tamkajšnjih ljudi, modernizaciji družbe, iskalcem zlata. Kot so zapisali v kinoteki, gre za igriv komentar velikih dosežkov komunizma in zaostalih območij Sovjetske zveze.

V nadaljevanju bodo prikazali filme Brez sonca, Peta stopnja, Mesto slovesa, Šesti obraz Pentagona in Globine zraka so rdeče.

V filmu Pismo iz Sibirije neznana ženska bere pisma samostojnega snemalca Sandorja Krasne, ki se sprašuje o reprezentaciji sveta in o vlogi spomina, ki ga pomaga kovati. Peta stopnja je eden zadnjih Markerjevih dokumentarno-igranih filmov. V kinoteki so ga označili za provokativno meditacijo o prepletanju zgodovine, sodobne tehnologije, tudi ranjenega narodnega ponosa.

Kratki film Mesto slovesa skozi fotografije obuja čas po jedrski vojni, kratki film Šesti obraz Pentagona pa je dokumentarec o mirnem pohodu na Pentagon, ki so ga oktobra 1967 organizirali mladi Američani kot nasprotovanje vietnamski vojni.

Film Globine zraka so rdeče so v kinoteki opredelili za sago o levici, kot jo vidi Marker. "Mojstrska montaža arhivov uporablja podobe prič, 'katerih delo nenehno nasprotuje tistim na oblasti, ki bi želeli, da nimamo spomina'. Ta spomin je spomin na utopije in njihov konec, na konec stoletja ideologij. Lirična in melanholična kronika neuspeha je razmislek o sodobnem svetu," piše v najavi programa.