Z odprtjem razstave, ki bo na ogled do 15. septembra, se začenja poletni festival KašArt.

Kot so sporočili iz Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, je Andrej Jemec, rojen leta 1934, vsestranski umetnik, znan kot slikar, grafik in risar. Poleg tega se je preizkusil v kiparstvu, tapiseriji, mozaiku, slikanih oknih in grafičnem oblikovanju. Deloval je tudi kot svetovalec za barvne zasnove interierjev.

Njegova umetniška pot je bila zaznamovana z mnogimi prestižnimi nagradami in mednarodnimi priznanji. Leta 1994 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.
Jemec je svoja umetniška znanja delil tudi kot profesor in dekan na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je med letoma 1973 in 1999 izobraževal mlade generacije slikarjev. Njegova dela so bila redno vključena v nacionalne in mednarodne selekcije, razstavljal je po vsem svetu, od Beneškega bienala do bienala v Sao Paulu. Njegova dela so del pomembnih muzejskih zbirk v Evropi, na Japonskem in v ZDA.

Razstava Barvna potovanja bo obiskovalcem omogočila vpogled v bogat svet Jemčevih akvarelov, v katerih se prepletajo barve, oblike in čustva. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman, želijo z razstavo predstavitvi Jemca kot velikega umetnika, ki živi in deluje v žirovniški občini. "Na ta način želimo povezati našo dediščino in pomembne može, ki so nekoč delovali na tem območju, s sodobnimi ustvarjalci," je pojasnil.

Današnje odprtje razstave predstavlja začetek letošnjega poletnega festivala KašArt v Žirovnici oziroma Kašariji, kot domačini imenujejo kraje pod Stolom. KašArt združuje zgodbe, poezijo, glasbo in preživljanje časa na prostem ter hkrati vabi k odkrivanju bogate kulturne dediščine.
Rdečo nit festivala predstavlja pripovedništvo, saj iz žirovniške občine izvira veliko število mož, zaslužnih za slovensko kulturo, umetnost ter jezik, in sicer pesnik France Prešeren, jezikoslovec Matija Čop, čebelar Anton Janša ter pisatelja Janez Jalen in Fran Saleški Finžgar.

Letošnji KašArt bo poleg Jemčeve razstave ponudil koncert Aleksandra Mežka s skupinama MRFY in Brompton Quartet pred Prešernovo rojstno v hišo Vrbi, predstavo Andreja Rozmana - Roze Passion de Pressheren, koncert skupine Čompe, predstavo Harms je kriv! Teatra Matita in koncert Branka Završana z bendom pred Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah, koncert Mi2 in Dan D v Završnici ter projekcijo filma Zgodba Save in dogodek za otroke Grofica pripoveduje pred Čopovo rojstno hiši v Žirovnici.