Vsak kupec bo lahko kupil samo en primerek iz serije. Vsako delo je unikatno, oštevilčeno in uokvirjeno v lesen okvir, stane pa pet tisoč funtov. Foto: Instagram/Banksy
Vsak kupec bo lahko kupil samo en primerek iz serije. Vsako delo je unikatno, oštevilčeno in uokvirjeno v lesen okvir, stane pa pet tisoč funtov. Foto: Instagram/Banksy

Ob fotografiji enega od del je Banksy na Instagramu zapisal: "Izdelal sem 50 teh sitotiskov, ves izkupiček pa bo namenjen našim prijateljem v Ukrajini."

Sorodna novica Konec ugibanj: Banksy je avtor sedmerice stvaritev med ruševinami v Ukrajini

Prodaja poteka prek fundacije Legacy of War, ki je mednarodna dobrodelna organizacija s sedežem v Združenem kraljestvu in nudi podporo civilistom, ki so jih prizadeli vojni konflikti.

Bela miška, ki je zdrsnila po napisu
Oboževalci so se morali na spletu prijaviti za sitotisk, na katerem je upodobljena bela miška, ki je zdrsnila po napisu na kartonasti škatli Fragile (Lomljivo), a so iz fundacije javili, da je prišlo do težav z lažnimi registracijami.

"Trenutno prebiramo registrirane vnose in bomo uspešne prijavitelje kmalu obvestili," je dobrodelna organizacija zapisala v izjavi na svoji spletni strani. "Hvala za podporo. Spletno mesto je prejelo več kot milijon zahtev (in 3500 sovražnih napadov z ruskih naslovov IP), zato trenutno cenimo vašo potrpežljivost."

Vsak sitotisk je podpisan in oštevilčen. Po navedbah fundacije je vsaka grafika unikatna, saj je praske miške na vsakem nanesel Banksy z nabrušenim rezalnikom za pico, poroča britanski The Guardian.

Sorodna novica Neuspešen poskus kraje Banksyjeve ženske s plinsko masko s pročelja v Kijevu

Banksy je v izjavi na spletni strani fundacije Legacy of War zapisal, da je v Ukrajini spoznal ekipo Legacy of War, "ki je v bombardirani stavbi nudila zdravniško pomoč, grelnike, vodo in prijazen pogled zelo obupanim ljudem".

"Posodili so mi tudi eno od svojih reševalnih vozil, ki se je izkazalo za zelo koristno, ko je ena izmed jeznih babušk ugotovila, da slikam na njeno stavbo, in poklicala policijo," je pojasnil.

"Mislim, da bi moral zbrati dovolj denarja vsaj za zamenjavo registrske tablice tega reševalnega vozila," se je pošalil. Sredstva, zbrana s prodajo, bodo namenjena nakupu novih reševalnih vozil in pomožnih vozil za pomoč pri reševanju invalidov, starejših ljudi in civilnih žrtev, poroča ITV.

Sorodna novica Banksyjevo "darilo" na ukrajinskih ruševinah predstavlja zagato za konservatorje

Giles Duley, vodja fundacije, je dejal: "Skupnostim, ki se soočajo z brutalno zimo brez elektrike, bomo poslali generatorje, plinske grelnike in luči na sončno energijo. Lahko bomo tudi še naprej podpirali zavetišča za ženske in LGBTQ-skupnost v Kijevu."

Uspelo mu je ohraniti svojo anonimnost
Pot britanskega pouličnega umetnika Banksyja se je začela v Bristolu, kjer naj bi se rodil. Sebe opiše kot "kakovostnega vandala". Kljub številnim poskusom razkrinkanja mu je uspelo ohraniti svojo anonimnost.

S svojim uličnim ustvarjanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentiranja, narejenega na vizualno všečen način, je hitro zaslovel na medmrežju, postal pa je izjemno zanimiv tudi za umetniški trg. Njegov celovečerni prvenec Izhod skozi trgovino s spominki velja za prvi film katastrofe o ulični umetnosti, leta 2011 je bil nominiran za oskarja za najboljši dokumentarni film.