V Atriju ZRC je od danes na ogled najnovejša fotografska serija Boruta Peterlina z naslovom Nova Zemlja. Fotografije obravnavajo odnos med človekom in naravo "v luči prebujene zavesti, ko se človek osvobodi miselnih pasti, ki mu jih nastavlja ego, in se v prerojenem spoznanju, da je le del celote, vrne v naravo, ne da bi jo pri tem kakor koli prizadel."

Foto: Borut Peterlin
Foto: Borut Peterlin

Narava je na fotografijah interpretirana kot predmet občudovanja in kot varno zavetje sobivanja s človekom: "Serija prinaša nadvse redko motiviko avtoportretnega akta v naravi, pri čemer je fotograf z različnimi pristopi telo podal skozi prizmo notranjega razvoja, ki ga spremljajo notranji boji, ranljivost in krhkost, pa tudi občutek sprejetosti, zaupljivost in predajanje."

Razstava je tretja v sklopu razstav umetniške fotografije, ki jih od lani pripravlja in kurira Andreja Rakovec iz Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU. V Atriju ZRC bo na ogled do 15. julija.

Avtorja je za serijo nagovorilo delo pokojne kubanske umetnice Ane Mendieta, ki je v naravi izvedla vrsto performansov kot ritualov, v katerih je svoje telo vključevala v naravno okolje do te mere, da je dosegla vtis organskega zraščanja z njim. Pritegnil ga je njen način dela, kjer je osrednji poudarek na samem delovnem procesu. Hkrati ga je po zapisu v najavi spremljalo tudi sporočilo avtorjev duhovne literature Eckharta Tolleja in Alana Wattsa, ki sta približevala vzhodnjaško, budistično filozofijo Zahodu in fotografa nagovorila s svojo miselnostjo o zavedanju, ki presega omejitve ega.

Mojster najstarejših fotografskih postopkov
Serija je nastala po starem fotografskem postopku mokre kolodijske plošče, kar Peterlina uvršča med redke fotografe, ki to tehniko še gojijo. Razstavljene so tudi fotografije v tehniki carbon printa oz. pigmentirane želatine na steklu, ki so kontaktne kopije iz mokrokolodijskega negativa. V postavitev pa je vključena še Peterlinova poezija, ki je nastajala med fotografskim ustvarjanjem.