Kot so sporočili iz Cankarjevega doma, so razstavo o velikanu fotografije, ki je v objektiv ujel številne izjemne osebnosti preteklega stoletja, podaljšali do 9. maja.

CoCo Chanel, leta 1964. Foto: © Fondation Henri Cartier Bresson/Magnum Photos
CoCo Chanel, leta 1964. Foto: © Fondation Henri Cartier Bresson/Magnum Photos

Razstave so na ogled vsak dan od 10. do 19. ure, vhod je s Prešernove ceste (iz Parka Sveta Evrope). Vstopnice za ogled razstave Henrija Cartier-Bressona so na prodaj pred galerijo, ogled drugih razstav je brezplačen.

Razstava Iz oči v oči, ki so jo odprli 22. septembra, združuje izbor več kot 100 črno-belih portretov. Izbor je pripravil Cartier-Bresson sam za knjigo ob svoji 90-letnici, pod tem naslovom je bil izbor fotografij premierno predstavljen v Londonu.

Na razstavi je med drugim mogoče videti portrete umetnikov in kulturnikov, kot so Pablo Picasso, Henri Matisse, Igor Stravinski, Albert Camus, Simone de Beauvoir, Marilyn Monroe, pa tudi znanstvenikov, kot sta bila zakonca Curie.

Sorodna novica Skozi objektiv Cartier-Bressona: iz oči v oči z najslavnejšimi osebnostmi 20. stoletja

Cankarjev dom je že leta 2002 gostil retrospektivno razstavo Cartier-Bressona, tokrat pa v sodelovanju z umetnikovo fundacijo HCB postavil razstavo stotih fotografskih portretov. Po besedah kustosinje ljubljanske postavitve Nine Pirnat Spahić je razstava pomembna z več razlogov. Pred ljubljansko postavitvijo je bila na ogled le na osmih razstavnih prizoriščih, med katerimi je bila tudi londonska Nacionalna galerija portretov, prek portretov javnih osebnosti, zlasti umetnikov, ki so zaznamovali 20. stoletje, pa ima tudi velik kulturno-zgodovinski pomen.