Dorotea Dolinšek, TerraPort, 2022. Foto: Matjaž Rušt, postavitev v Galeriji Kapelica
Dorotea Dolinšek, TerraPort, 2022. Foto: Matjaž Rušt, postavitev v Galeriji Kapelica

Na razstavi TerraArs, ki bo v galeriji na ogled do 3. decembra, umetnica sopostavlja žanra intermedijske in likovne umetnosti. Z interdisciplinarnim pristopom, s katerim presega ustaljene oblike sodobnih izraznih možnosti, razmišlja predvsem o sodobni družbi.

Dorotea Dolinšek, Zoom, 2018. Foto: arhiv avtorice
Dorotea Dolinšek, Zoom, 2018. Foto: arhiv avtorice

Prvi del postavitve vključuje izbrana slikarska dela iz ciklov Chroma Cosmos in S soncem sinhrono, nastala med študijem slikarstva. S slikami – ki jih ne obesi, ampak tako kot v ateljeju zgolj nasloni ob steno – se umetnica naslanja na različne avantgardne ustvarjalne pristope, ki tako v njenem delu kot širšem slovenskem umetniškem prostoru zasedajo pomembno mesto.

V drugem delu predstavlja svojo najnovejšo intermedijsko instalacijo TerraPort. Kot ob razstavi zapiše kustos Adrijan Praznik, je v primerjavi z umetničinim dosedanjim likovnim delom pri tej instalaciji pomembna temporalnost. Gre namreč za delno avtomatiziran proces, ki je namenjen radikalni skrbi za druge: za živali, rastline, ljudi in planet kot celoto, njen TerraPort pa je poskus kritičnega premisleka o izzivih tako imenovanega antropocena.

Dorotea Dolinšek se je rodila leta 1994 v Kranju. Kot slikarka je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani – smer video in novi mediji pripravlja magistrsko nalogo. Od leta 2020 sodeluje z Galerijo Kapelica. Na Mednarodnem festivalu računalniških umetnosti v Mariboru je lani prejela študentsko nagrado. Živi in ustvarja v Ljubljani.