Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Predstavljene fotografije, ki so daleč od tipičnih družinskih portretov, je avtor naslovil Letno poročilo/Annual Report. Vsaka fotografija je namreč prav to: letno poročilo, "ilustracija tega, kar se jim dogaja v posameznem letu," pove Uhan. Razstava, ki jo odpirajo danes in bo na ogled do 20. marca, je povzetek projekta, ki je trajal deset let, a se s postavitvijo ne konča, pač pa nadaljuje.
Razstavljene podobe je doslej videl le določen krog ljudi, sicer pa so fotografije v večjem formatu na razstavljene prvič.

"Fotografije, ki prikazujejo zabavno in smešno, včasih kaotično in naporno, a lepo življenje štiriinpolčlanske družine, pred gledalca postavijo paleto zgodb, spominov in doživljajev," so v Cankarjevem domu zapisali ob razstavi.

Ta projekt je ena od redkih stvari v mojem življenju, ki ima kontinuiteto in pušča za sabo sled. Letno poročilo je postalo desetletno.

Ivana Djilas

Besedilo ob razstavi je pripravila portretiranka iz družine, gledališka režiserka, pisateljica in kolumnistka Ivana Djilas. "V življenju veliko stvari pozabim, to je nekakšen mehanizem, da lahko predstave, ki sem jih že naredila, pospravim v predal in začnem znova, od začetka. Ta projekt je ena od redkih stvari v mojem življenju, ki ima kontinuiteto in pušča za sabo sled. Letno poročilo je postalo desetletno," razmišlja ob fotografijah.

Njihova poročila so dobila svoje občinstvo, ki vsako leto čaka na nadaljevanje. In da fotograf, za katerega pravi, da je sposoben več ur pripravljati detajle in ponavljati fotografiranje, ne bi imel prelahkega dela, so si omislili novega člana družine, to je mačko. "Zdaj njo prepričuje, naj ne pobegne iz hiše, medtem ko se fotografiramo na stopnišču," je še dodala režiserka.

Peter Uhan (1977) se s fotografijo ukvarja poklicno, predvsem z gledališko in portretno, občasno s komercialno in arhitekturno. Redno sodeluje z gledališčema SNG Drama Ljubljana in SNG Nova Gorica, občasno tudi z drugimi gledališči in neodvisnimi uprizoritvenimi produkcijami.

Do danes je dokumentiral več kot 350 predstav. V obdobju 2012–2019 je sodeloval z nemškim umetnikom Ulayem pri izvedbi performansov. Za svoje delo, ki ga redko predstavlja na razstavah, je prejel več domačih in mednarodnih nagrad in priznanj.

Sklepni dogodek ob razstavi je predviden 17. marca ob 18. uri.

Fotografska razstava Petra Uhana