Eden izmed kričečih papežev gre na dražbo 16. maja. Foto: EPA
Eden izmed kričečih papežev gre na dražbo 16. maja. Foto: EPA

Baconovo sliko iz leta 1952 z naslovom Študija z glavo je imela javnost doslej priložnost videti le enkrat in velja za eno najpomembnejših Baconovih slik, kar jih je danes še v zasebni lasti.

Serijo kričečih papežev je neposredno navdihnil portret papeža Inocenca X. španskega baročnega slikarja Diega Velazqueza. Serija je precej pripomogla k umetnikovi slavi v 50. letih minulega stoletja.

Eno prvih Baconovih del v ameriški zasebni zbirki
Po besedah Gregoire Billault, vodje oddelka sodobne umetnosti pri Sotheby'su, gre za eno najpomembnejših slik, kar jih bodo v zadnjih desetletjih ponudili na dražbi. Sliko je že v letu, ko je nastala, kupil romanopisec in kritik B. H. Friedman, ki je bil tudi biograf umetnika Jacksona Pollocka. Tako je postala eno prvih umetnikovih del, ki pristalo v ameriški zasebni zbirki.

Sliko sta v 70. letih preteklega stoletja kupila Richard Lang in Jane Lang Davis iz Seattla, ki sta zbrala eno najpomembnejših zasebnih zbirk umetnosti 20. stoletja na svetu. Po smrti Jane Lang Davis leta 2017 pa gredo dela iz zbirke, katere zvezda je prav Bacon, v prodajo. Izkupiček od prodaje je namenjen dobrodelni fundaciji, ki skrbi za zbirko.

Javnost omenjenega kričečega papeža priložnost videti le enkrat, ko je bil vključen na razstavo v Centru vizualnih umetnosti Sainsbury v Norwichu leta 2006, še piše The Guardian.

Francis Bacon s Študijo avtoportreta. Foto: Reuters
Francis Bacon s Študijo avtoportreta. Foto: Reuters

Kričeči papeži kot osrednja serija 20. stoletja?
Francis Bacon (1909‒1992) spada med najpomembnejše umetnike 20. stoletja, njegova dela pa dosegajo visoke cene. Novembra 2013 so njegov triptih Tri študije Luciana Freuda v New Yorku prodali za rekordnih 142,4 milijona dolarjev.

Michael Peppiatt, umetnikov prijatelj in biograf, je serijo kričečih papežev opisal ne le kot osrednjo v umetnikovem slikarskem opusu v 50. letih preteklega stoletja, ampak tudi kot osrednjo v umetnosti 20. stoletja.