V zagrebški Laubi so v juniju odprli novo razstavo, posvečeno umetnosti slovenskega kolektiva Laibach. Razstava nosi naslov AUSSTELLUNG! LAIBACH KUNST: Unternehmen Barbarossa + Assimilator. Foto: Lauba/Valter Leban
V zagrebški Laubi so v juniju odprli novo razstavo, posvečeno umetnosti slovenskega kolektiva Laibach. Razstava nosi naslov AUSSTELLUNG! LAIBACH KUNST: Unternehmen Barbarossa + Assimilator. Foto: Lauba/Valter Leban

Monolit s pomočjo termovizijske kamere zazna obiskovalce, njihovo telesno toploto in gibanje ter na podlagi teh podatkov ustvarja zvočno sliko.

Sorodna novica Spektakel groze: umetnost kolektiva Laibach na razstavi v zagrebški Laubi

Tehnologija, ki se odziva na prisotnost ljudi
Posebnost monolita je v njegovem zvočnem sistemu, ki vključuje stranice iz izbranih materialov in visokofrekvenčne vzbujevalnike, ki celotno konstrukcijo resonirajo kot zvočno membrano, so sporočili iz Dewesofta.

V notranjosti je še posebej zasnovan nizkotonski zvočnik za intenzivno vizualno in zvočno izkušnjo. Dewesoftova programska oprema, ki poganja monolit, omogoča obiskovalcem, da osebno doživijo, kako se tehnologija prepleta in dopolnjuje z umetnostjo.

Assimilator v svojem naravnem stanju miruje, zvok pa ustvarja in sproža v stiku z zunanjim svetom interaktivno, v prepletu naključnih postopkov in odzivanja na energijo obiskovalcev.

Toplota se prevaja v kaotičen zvočni jezik
Seštevek toplotne energije obiskovalcev vpliva na navidezno kaotičnost in nasičenost zvočnega jezika. Vsakemu prejemniku je dodeljen po en motiv, eno geslo Laibachove kolektivne podzavesti, kinetična energija obiskovalca pa nadzoruje hitrost in smer predvajanja tega motiva oziroma gesla, so zapisali v podjetju.

Obiskovalci s telesi in njihovim gibanjem poganjajo energetski tok in prispevajo k shizofreničnem oziroma kvadrofeničnem mentalnem ustroju in odzivanju kocke.

Skupni imenovalec NASE in Laibacha
Vodja razvoja programske opreme v Dewesoftu Sašo Piskar je dejal, da običajno razvijajo rešitve za visokotehnološka podjetja, kot so NASA, SpaceX in Tesla, vendar se vedno z veseljem odzovejo na izzive v umetnosti, kar njihovemu delu dodaja posebno razsežnost – še posebej, kadar jih pokličejo lokalci, saj skupina Laibach izvira iz Trbovelj.

Samo še minimalno okno priložnosti za obisk
Kolektiv Laibach v zagrebški hiši umetnosti Lauba pod naslovom Ausstellung! Laibach Kunst: Unternehmen Barbarossa + Assimilator razstavlja še do 20. avgusta, a je galerija pred tem do 18. avgusta na dopustu.