V galeriji Simulaker v Novem mestu bodo ob 19.00 odprli razstavo oziroma video instalacijo Mesta prevare IV: Mesto odgovarja video ustvarjalke in režiserke Ane Čigon. Gre za četrto inačico njenega leta 2018 začetega projekta sestavljenih video posnetkov, obdelanih fotografij, besedil in risb, v katero je vključila mesto gostovanja.

Foto: Galerija Simulaker
Foto: Galerija Simulaker

Mesta prevare so namreč razmislek o geopolitični stvarnosti z lokalnega pa vse do svetovnega vidika. Za vizualizacijo razmislekov o družbi, politiki in ekonomskem sistemu, katerega del smo, si je izbrala podobo mesta. V projektu razmišlja, kako se mesta širijo, kaj se v njih pojavlja in kaj izginja ter kaj vse lahko to pove o družbi, politiki in smeri globalnega razvoja. Projekt je že predstavila v Ljubljani, Mariboru in Celju.

V Novem mestu se je avtorica odločila za nov pristop pri vključevanju mesta samega v razstavo. Da bi ob oblikovanju razstave reflektirala tudi svojo pozicijo umetnice in se skušala v proces razmisleka vključiti osebno, je septembra pripravila odprti atelje Mesto zgodb in k pogovoru o mestu in skupnosti povabila več Novomeščanov. Njenih 16 novomeških sogovornikov je sodelovalo pri razmisleku o tem, kakšna so bila nekdaj družabna mesta, kakšno je mesto danes in česa si prebivalci želijo.

Na razstavi, ki bo na ogled do 27. novembra, si bodo obiskovalci lahko med drugim ogledali sklope več krajših video posnetkov, ki so nastali iz omenjenih pogovorov, so še zapisali v Simulakru. Kurator razstave je Adrijan Praznik.

Ana Čigon se je rodila leta 1982 v Šempetru pri Gorici. Je akademska slikarka in magistrica umetnosti, ki je na področju vizualne umetnosti dejavna dobro desetletje. Med drugim je razstavljala v New Yorku, Istanbulu, Dunaju, Sofiji in Benetkah. Za svoja dela je prejela več priznanj, med drugim nagrado skupine OHO, nagrado PS37 in pet filmskih nagrad na mednarodnih filmskih festivalih.