Gašper Krajnc ob protagonistu Ambrožu in njegovem psu. Foto: Vodnikova domačija/Facebook
Gašper Krajnc ob protagonistu Ambrožu in njegovem psu. Foto: Vodnikova domačija/Facebook

Dogajanje Krajnčevega dela Mestne ptice je postavljeno v Ljubljano, kjer protagonist Ambrož – moški v tridesetih – živi z ostarelim psom, mačkama in dekletom v njenem stanovanju. V nekem trenutku se zgrne vse na kup – služba, družina, pes. Ambrož se znajde na točki, ko mora dokončno odrasti, predvsem pa si mora odgovoriti na vprašanje, kako bi rad živel svoje življenje.

Avtorjev edinstven stripovski izraz
Avtor z izjemno tenkočutnostjo izrisuje in izpisuje atmosfero premnogim od nas znane življenjske prelomnice ter jo umešča v širše okolje in družbeno problematiko, do katere je v svojem delu odprt in kritičen. V slovenskem prostoru je Krajnčev stripovski izraz, ki ga kritika opisuje s pojmom "akademski realizem", edinstven in tak bo tudi risoroman Mestne ptice.

Izpod strehe založbe letno le eno izvirno slovensko delo
Na Vodnikovi domačiji so zapisali, da želijo z razstavo bodočim bralkam in bralcem kar najbolje predstaviti knjigo še pred njenim izidom. Mestne ptice bo prva avtorjeva knjiga, kjer oboje – risbo in besedilo – prispeva sam, ter druga slovenska izdaja založbe VigeVageKnjige, ki trenutno na leto izda le eno izvirno slovensko delo.

Razstavo v Galeriji Vodnikove domačije odpirajo drevi ob 19. uri. Na dogodku pa se bo z avtorjem o ideji za risoroman, končni podobi knjige in o vsebinah, ki jih v njej obdeluje, pogovarjala Anja Golob, urednica založbe VigeVageKnjige.

Razstava Gašperja Krajnca v galeriji Vodnikove domačije