Na odprtju bo Irena Tomažin izvedla performans Korenine glasu # odmev.

Kristina Rutar: Alma mater, sestavljene in deformirane vrtenine, kamenina, prostorska postavitev, 2017. Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC
Kristina Rutar: Alma mater, sestavljene in deformirane vrtenine, kamenina, prostorska postavitev, 2017. Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC
Foto: MGLC
Foto: MGLC

Razstavljena dela izražajo intimen, spiritualen, mističen in kritičen odnos med človekom in naravo, ki je kljub domnevni vzajemnosti vendarle antagonističen. Mitologizacijo osebnih verovanj, katerih prisotnost občutimo v delih, pogosto zaznamujeta zaupanje v moč narave in idealizirano hrepenenje po vrnitvi k njej, so zapisali v MGLC-ju.

Kustosinja razstave Yasmin Martin Vodopivec, ki je za Naravno vero sodelovala z Dušanom Dovčem, je zapisala, da umetniška dela in intervencije povezujejo naravo in človeka v dinamično ravnovesje onkraj duhovnosti. Meni, da vse bolj "v ospredje stopa nova ontologija, ki opušča omejujoče temelje naravne religije in naposled sprejema njeno posvetno različico, v kateri naša osebna prepričanja, da smo sestavni del narave, pripomorejo, da si ponovno zamislimo nove prihodnosti sobivanja, ki so ključne za ohranitev našega planeta".

Razstavljajo Jaka Babnik (Sveta geometrija), Ana Čavić (Mythopoeias), Tomaž Gorjup (Svetloba teme), Milan Ketiš (Um roke-dela etnost), Zmago Lenardič in Jasna Hribernik (Tri želje), Polonca Lovšin (Jaz in medved), Marko Pogačnik (Manifest za svobodno zemljo), Kristina Rutar (Alma Mater), Andrej Savski (The Mist), Urh Sobočan (Vrnitev), Irena Tomažin (Korenine glasu # odmev), Iva Tratnik (Lažni bog) in Urša Vidic (Crystal Sea).

Današnje odprtje bo pospremil performans Korenine v glasu # odmev, prek katerega Irena Tomažin prevprašuje glas v odnosu do narave. Pri MGLC-ju so še zapisali, da smo "kot bitja narave in kulture vseskozi na presečišču, ko se dva načina prisotnosti glasu – spontan in nadzorovan – prepletata". Podobno umetnica v performansu ritualno povezuje prostor Švicarije in razstavljena dela ter pri tem ustvarja zvočni ambient.