Slovenska umetnica sodeluje pri nastanku skupinske zidne poslikave pročelja znanega praškega lokala.

Slovesno odprtje zidne poslikave bo v petek, 14. julija, so sporočili iz Stripburgerja/Foruma Ljubljana.

Neža Jurman (1985), ki deluje pod umetniškim imenom Nez Pez, je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Foto: Kino Šiška/Kaja Brezočnik
Neža Jurman (1985), ki deluje pod umetniškim imenom Nez Pez, je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Foto: Kino Šiška/Kaja Brezočnik

Rezidence se poleg slovenske umetnice udeležujejo še češki ilustrator Jakub Bachorik, dramaturginja Indi Hoorweg iz Nizozemske, iz Srbije pa prihajata stripovska avtorica Jana Adamović in grafična oblikovalka Asja Komadina.

V okviru rezidenčnega programa peterica sodelujočih na pročelju znanega praškega lokala Vnitroblock cafe ustvarja skupinsko zidno poslikavo, ki bo ozaveščala o izzivih, s katerimi se spopadajo mladi odrasli. Kuratorica projekta z naslovom Mezikrok je Štepanka Jislova.

Skrb za kulturno dediščino marginaliziranih skupin
V sklopu rezidence umetniki raziskujejo kulturno dediščino ranljivih in marginaliziranih družbenih skupin v Pragi, natančneje problematiko mladih, ki prehajajo iz institucionalnega varstva v samostojno življenje.

Ti posamezniki, ki so jih družine in družba do neke mere razočarale, vstopijo v odraslo dobo s številnimi finančnimi, socialnimi in čustvenimi pomanjkljivostmi. Neuradna statistika kaže, da jih vsaj polovica čaka življenje na ulici, v zaporu ali prezgodnja smrt.

Neža Jurman (1985), ki deluje pod umetniškim imenom Nez Pez, je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Ustvarja v različnih medijih – grafika, risba, slikarstvo, avdiovizualna dela in kiparstvo. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah, rezidencah in sejmih doma in na tujem. Živi in ustvarja med Ljubljano in Berlinom.

Projekt je nastal v koprodukciji festivala Lustr in EU-projekta Remix Comix, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa EU. Partnerji projekta so: Festival Lustr (Češka), Stripburger/Forum Ljubljana (Slovenija), Komunikart (Srbija), Fundacija Novi Sad – kulturna prestolnica Evrope (Srbija) in ZID Theater (Nizozemska). Projekt raziskuje nevidno kulturno dediščino marginaliziranih skupin ter jo v obliki stripov in drugih dogodkov v javnem prostoru predstavlja občinstvu.