Ženska in moški sta si v Narodni galeriji Victorie v Melbournu vsak po eno roko zalepila na steklo, ki ščiti Picassovo protivojno platno Pokol v Koreji iz leta 1951.

Sorodna novica Nemški kulturniki kritični do podnebnih aktivistov zaradi (zlo)rabe umetnosti

Podnebni kaos = vojna + lakota
Na ta način sta želela pripadnika gibanja Extinction Rebellion vlade, korporacije in ustanove pozvati k ukrepanju zaradi svetovne okoljske krize, piše The Guardian. Gibanje je posnetke nedeljske akcije delilo na družbenih omrežjih, kjer je mogoče videti tudi transparent z napisom Podnebni kaos = vojna + lakota.

Odlepljena več kot uro po začetku akcije
Galerijsko osebje je zaradi incidenta poklicalo policijo, razstavo pa so zaprli za javnost. Roki protestnikov so uspeli odstraniti z zaščitnega stekla več kot uro po začetku akcije. Skupaj s tretjim protestnikom, ki je stal ob njiju prav tako v majici s simbolom tega gibanja (peščeno uro v krogu) "sta bila aretirana in pomagata policiji pri preiskavi", je sporočila policija. "Domnevamo, da so trije protestniki vstopili v pritličje galerije, preden sta se moški in ženska prilepila na zaščitno steklo Picassove slike," je povedala tiskovna predstavnica policije avstralske zvezne države Victoria.

Družbeni zlom nas bo "sčasoma vse postavil na strelno linijo"
Eden od protestnikov je bil 59-letni upokojeni učitelj Tony Gleeson, ki je dejal, da Picassovo delo predstavlja trpljenje vojne. "Razmišljati moramo o tem, kako se bo tovrstno trpljenje povečalo in kako nas bo družbeni zlom, o katerem nam govorijo znanstveniki, sčasoma vse postavil na strelno linijo. V tem trenutku nobeno dejanje ni pretirano ekstremno, da bi opozorili na nujnost reševanja te težave zdaj," je dejal po poročanju Guardiana.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP jo je Picassova slika odnesla brez poškodb. Gibanje Extinction Rebellion je na svojem profilu na Facebooku zapisalo, da bo podnebni zlom pomenil naraščanje števila konfliktov po vsem svetu, zato svet pozivajo, naj takoj ukrepa. Objavo na Twitterju so pospremili še s citatom Pabla Picassa: "Šteje, kar nekdo naredi. Ne tisto, kar je imel namen narediti."