Igro je navdahnil klasični kitajski roman Potovanje na Zahod; v njej spremljamo antropomorfno opico, ki je bila v knjigi lik Sun Wukong. Foto: EPA
Igro je navdahnil klasični kitajski roman Potovanje na Zahod; v njej spremljamo antropomorfno opico, ki je bila v knjigi lik Sun Wukong. Foto: EPA
V treh dneh po izdaji so prodali deset milijonov izvodov igre Black Myth: Wukong. Foto: EPA
V treh dneh po izdaji so prodali deset milijonov izvodov igre Black Myth: Wukong. Foto: EPA

Številni ljubitelji videoiger se navdušujejo nad uspehom akcijske uspešnice Black Myth: Wukong, vse več pa je po drugi plati glasov, ki opozarjajo na seksizem v kitajskem svetu videoiger in obtožujejo podjetje Game Science, da je po spletu širilo žaljiva sporočila.

Kritiki se opirajo na objave na družbenem omrežju Weibo. Ena od kompilacij "problematičnih" objav ima trenutno več kot 400 tisoč všečkov; iz nje je razvidno, da naj bi se ustanovitelj podjetja Game Science Feng Dži hvalil s pozitivno recepcijo igre z metaforami, ki se nanašajo na oralno spolnost. Druge pritožbe se nanašajo na vulgarne promocijske posterje. Podjetje Game Science se javno na pritožbe še ni odzvalo.

Kritike so javen izraz nezadovoljstva in jeze med kitajskimi ženskami v zabavni industriji, ki opozarjajo, da so že dolgo tarča mizoginih komentarjev in vedenja.

Skoraj polovica uporabnikov iger je žensk
V industriji videoiger je v svetovnem merilu precejšnja težava neenakomerna zastopanost spolov. Ženske predstavljajo skoraj polovico svetovnih uporabnikov videoiger, če gledamo industrijo, ki jih ustvarja, pa je v njej le 22 odstotkov žensk, ugotavlja statistika britanske organizacije Women in Games.

Za mnoge Kitajce je uspeh Black Mytha predmetnacionalnega ponosa, češ da igra promovira kitajsko kulturo in spodkopava naše predstave o zahodnjaški prevladi v industriji videoiger. Foto: EPA
Za mnoge Kitajce je uspeh Black Mytha predmetnacionalnega ponosa, češ da igra promovira kitajsko kulturo in spodkopava naše predstave o zahodnjaški prevladi v industriji videoiger. Foto: EPA

Skylar Hu je, denimo, edina ženska v več kot 20-članski ekipi inženirjev; v pogovoru za tiskovno agencijo AP je potrdila, da njeni kolegi v skupinskih kanalih komuniciranja redno objavljajo spolno obarvane šale in ignorirajo njene prošnje, naj prenehajo to početi. "Žaljive šale so neverjetno pogoste in eksplicitne," pravi 23-letna Hu.

"Niso samo neškodljive šale"
Jessico Hua
, zdaj že nekdanjo vodjo ekipe produkcije videoiger, afera okrog Black Myth spominja na toksično okolje, ki ga je sama izkusila kot ženska v industriji. "Veliko ljudi misli, da gre samo za neškodljive šale. Sama ne morem prenašati tako zelo seksističnih opazk. Te stvari jemljem resno."

Black Myth: Wukong je prva kitajska videoigra v rangu AAA, kar bi bilo primerljivo s filmom A-kategorije. V zgodovino se je zapisala, ko jo je na spletu simultano igralo več kot 2,4 milijona ljudi, kar je podprlo rekord najbolj igrane igre za enega igralca za platformi Steam. V treh dneh po izdaji so prodali deset milijonov izvodov igre. Za mnoge Kitajce je to tudi stvar nacionalnega ponosa, češ da igra promovira kitajsko kulturo in spodkopava naše predstave o zahodnjaški prevladi v industriji videoiger.

"Večina avtorjev iger so moški. Je pa v samih igrah veliko likov žensk, ki so po nepotrebnem seksualizirane in popredmetene," ocenjuje kritičarka (in ljubiteljica iger) Ashley Li. Foto: EPA

"Nobenega dvoma ni, da je to prelomnica za kitajsko panogo videoiger," ocenjuje Feng Šu, sekretar Zveze čengdujske industrije kibernetskih iger. "S tem, da svetu predstavimo Opičjega kralja, izvažamo avtentično kitajsko kulturo."

Kategorična podpora oblasti
Kitajska je sicer znana po tem, da država postavlja omejitve v zvezi s tem, koliko časa smejo otroci igrati videoigre, in je v preteklosti poskušala zajeziti pretirano trošenje denarja v spletnih igrah; država je kljub temu zdaj brez zadržkov podprla Black Myth. Vlada severozahodne province Šanši je z izdajatelji igre sodelovala v kampanji promocije lokalnega turizma, državni mediji pa so objavili že več člankov, izrazito naklonjenih igri.

Feng Šu se ne boji, da bi obtožbe na račun podjetja game Science pretirano vplivale na dolgoročni uspeh igre. "Politična korektnost nima nobenega opravka z igro," pravi. "Nas, ki igramo, zanima samo igra, samo to, ali je dobra in zabavna."

Drugi so bolj optimistični: samo vprašanje časa je, verjamejo, preden bo seksizem v kitajski kulturi iger postal problematika, ki jo javnost jemlje resno. "Večina avtorjev iger so moški. Je pa v samih igrah veliko likov žensk, ki so po nepotrebnem seksualizirane in popredmetene," ocenjuje kritičarka (in ljubiteljica iger) Ashley Li. "Mislim, da se bo to v prihodnosti postopoma spreminjalo. Samo malo moramo počakati."