Pozornost usmerja v slutnjo, da človek ni le bližnji živalim in rastlinam, ampak se bližina spušča še veliko globlje, v anorgansko, v mineralno, in se brezčasno razteza v kozmično.

Foto: KID KIBLA
Foto: KID KIBLA

"Prijateljstvo med mojo roko in tem kamnom uprizarja starodavni in neizpodbitni eros, sorodnost materije s seboj (David Abram, Becoming Animal: An Earthly Cosmology). Performativna praksa z elementi temelji na procesualnosti, na poglabljanju in širjenju zaznavnega polja. Privlačnost. Petrifikacija ponuja proces uglaševanja z elementi, tokrat s kameninami," je zapisala ob razstavi, ki jo avtorica pripravlja v soorganizaciji s Kulturno-izobraževalnim društvom (KID) Kibla.

Intimno – kozmični dialog elementov
Postavitev odpirajo danes v galeriji artKIT pod polnim naslovom Privlačnost. Petrifikacija: Intimno – kozmični dialog elementov. Razstava razvija temo človeško-kameninske hibridnosti, svojo pojavnost pa uresničuje skozi več variacij in medijev: performativni video, abstraktno zvočno kompozicijo in serijo tiskov procesualno-performativnih podob.

Umetnica pravi: "Človeško-kameninsko hibridnost – to čudno drugost radikalno intimne bližine – raziskujem skozi performativno sodelovanje s skrajno drugačnimi entitetami od mene same (tako se vsaj zdi na prvi pogled). Nepremične kamnite entitete s svojim eonskim vztrajanjem v navidezno nespremenljivi pozi izžarevajo polje, nekakšno plimovanje, ki nežno, a vztrajno privlači veliko bolj gibke življenjske oblike."

V sonornih sferah časprostor poezije
OR poiesis je umetnica in raziskovalka na področju bio- in geoakustike, hidroakustike, slušne percepcije, interaktivnega zvočnega performansa v konkretnem, akustičnem prostoru ter digitalno nadgrajeni realnosti, spletne transmisije in umetniškega radia.

Svoje delo tke vmes med umetnostjo zvoka, radia, časprostor poezijo, performansom in fotografijo. Besedo, svoj primarni medij, razširja v sonornih sferah časprostor poezije. Razvija performativno prakso terenskega snemanja, raziskuje in udejanja možnosti avtorskega radijskega prostora, posveča se auralnosti uprostorjenega spomina in časovnim vrtinam, so opisali pri KID-u Kibla.

Je ustanovna članica združenja CENSE (Central European Network for Sonic Ecologies) in članica skupine JATA C ter kolektiva radio.earth.

Razstava je na ogled do 28. maja.