Francoska ministrica za kulturo Roselyne Bachelot ob Vrtnicah pod drevesi Gustava Klimta. Foto: EPA
Francoska ministrica za kulturo Roselyne Bachelot ob Vrtnicah pod drevesi Gustava Klimta. Foto: EPA

Francoska ministrica za kulturo Roselyne Bachelot je napovedala, da bo "vlada predstavila predlog zakona, s katerim bo omogočila izvzem tega dela iz zbirk". Dodala je, da gre za prvi primer restitucije kake umetnine, ki je del nacionalne zbirke, kar zahteva dolgotrajen pravni postopek, navaja The Art Newspaper.

Prisilna prodaja umetnine pod ceno
Platno Vrtnice pod drevesi (Rosiers sous les arbres), ki ga je Klimt ustvaril leta 1905, je šest let kasneje kupil Viktor Zuckerkandl, avstrijski industrialec in zbiralec judovskega rodu. Po njegovi smrti in smrti njegove žene Paule je sliko podedovala njuna nečakinja Eleonore Nora Stiasny. Kmalu po Hitlerjevi priključitvi Avstrije Nemčiji, jo je bila avgusta 1938 primorana prodati za skrajno ugodno vsoto profesorju Philippu Häuslerju, ki je bil član nacistične stranke. Štiri leta pozneje so nacisti Noro Stiasny z družino deportirali in ubili.

Francija je nato leta 1980 kupila sliko od Galerije Peter Nathan v Zürichu za takrat še nastajajoči Musée d'Orsay. Slika pa je bila v lasti Häuslerjeve spremljevalke Herte Blümel, ki jo je podedovala od njega. Francoska stran ob nakupu dela ni bila seznanjena s poreklom dela.

Rekonstrukcija poti, ki jo je opravila Klimtova stvaritev
Avstrijski raziskovalki Monika Mayer iz dunajskega muzeja Belvedere in Ruth Pleyer sta se leta 2016 dokopali do dejanske identitete Herte Blümel. Do odkritja sta prišli med raziskovanjem izvora slike, potem ko je s koncem 90. let preteklega stoletja postala dostopna arhivirana dokumentacija o tem, kako je Blümlova prišla do dela. Upravičeni lastniki so nato leta 2019 vložili zahtevek za vrnitev slike prek svojega odvetnika Alfreda Nolla.

"Rekonstrukcija poti tega umetniškega dela je bila vse do njegove pridobitve med vzpostavljanjem Musée d'Orsay še posebej mučna zaradi uničenja večine dokazov in erozije družinskega spomina," je dejala francoska ministrica za kulturo.

Sorodna novica Avstrija je napačno Klimtovo platno vrnila napačni judovski družini

Del širše misije, obujene leta 2019
Restitucija Klimtove slike je del širše misije francoskega ministrstva za kulturo, ki od leta 2019 identificira dela, zasežena judovskemu prebivalstvu med nacizmom in nato vključena v zbirke francoskih institucij. "Moramo identificirati dela, za katera je možno, da so jih zasegli med antisemitskim preganjanjem, preden so prišla v zbirke," je dejala ministrica in dodala, da je naloga "dolga in težka".

Predsednica Musée d'Orsaya Laurence des Cars je o slovesu Klimtovega platna iz zbirke muzeja dejala za The Art Newspaper: "Odstranitev tako pomembne slike iz nacionalnih zbirk je težka odločitev, s katero spoštujemo našo skupno zavezanost spominu žrtev nacističnega barbarstva."

Dotično Klimtovo platno pa je bilo leta 2018 vpleteno v zmedo, ki je nastala ob vključitvi njegovega platna Jablana II iz leta 1916 v razstavo na Dunaju. Za Jablano II so namreč napačno menili, da gre za Vrtnice pod drevesi in so jo zaradi prepričanja, da gre za v času nacizma pod ceno prodano sliko, izključili iz razstave.