Sandro Botticelli, Mladenič, ki v rokah drži tondo (okoli 1480) Foto: AP
Sandro Botticelli, Mladenič, ki v rokah drži tondo (okoli 1480) Foto: AP

Slika Mladenič, ki v okroglem okvirju drži tondo s podobo svetnika je bila prodana med epidemijo na spletni dražbi Sotheby'sa, s čimer je delo preseglo svoj prejšnji rekord 80 milijonov dolarjev.

Slika Sandra Botticellija iz leta 1480 je bila prodana iz kolekcije newyorškega nepremičninskega titana Sheldona Solowa, ki jo je leta 1982 kupil za "le" 1,3 milijona dolarjev. Delo tega starega mojstra je tako postalo najdražje umetnikovo delo na dražbi.

Gustave Caillebotte, Jeune homme à sa fenêtre (1876) Foto: EPA
Gustave Caillebotte, Jeune homme à sa fenêtre (1876) Foto: EPA
Sorodna novica Namesto v galerijo na Instagram in kako so NFT-ji zamajali svet (kripto)umetnosti

Za 53 milijonov dolarjev je bilo letos prodano delo Gustave Caillebotta z naslovom Jeune homme à sa fenêtre (Mladi moški ob oknu).

Delo francoskega impresionističnega umetnika iz leta 1876 je bilo še pred dvema letoma pri Christie's prodano za 22 milijonov dolarjev. Umetnina je bila del zbirke teksaškega naftnega magnata Edwuna Coxa, ki je imel sliko v svoji zbirki kar pet desetletij, vse do smrti leta 2020. Takrat so bila na dražbi prodana tudi dela drugih umetnikov, ki jih je imel, med njimi Vincenta van Gogha in Edgarja Degasa.

Sledi delo škotskega slikarja Petra Doiga Swamped (1990), ki je bilo prodano za 39 milijonov dolarjev. Uprizarja čoln na gladini močvirja, obraščenega s podrastjem in drevesi. Delo je bilo prvič na dražbi pred šestimi leti, ko je bilo prodano za 26 milijonov dolarjev

Peter Doig, Swamped (1990) Foto: Christie's
Peter Doig, Swamped (1990) Foto: Christie's

Veliko presenečenje letošnjega leta pa je bila zagotovo prodaja portreta Fride Kahlo Diego y yo (Diego in jaz), ki je bil iz zasebne zbirke prodan po 30 letih. Na sliki je upodobljen Fridin življenjski parter, tudi slikar, Diego Rivera, ki ga ima Frida upodobljenega na svojem obrazu. Slika je bila prodana za 34,9 milijona dolarjev in je najdražje prodano delo latinskoameriškega umetnika do zdaj in najdražje prodano delo umetnice do zdaj.

Frida Kahlo, Diego y yo (1949) Foto: AP
Frida Kahlo, Diego y yo (1949) Foto: AP

Tu je še abstraktna umetnica Agnes Martin in njeno delo Untitled #44 (1974), ki je bilo prodano iz kolekcije Harryja in Linde Macklowe, milijarderjev, ki sta se ločila. Iz njune kolekcije so bila prodana tudi dela Marka Rothka in Jacksona Pollocka.

Agnes Martin, Untitled #44, 1974. Foto: Sotheby's
Agnes Martin, Untitled #44, 1974. Foto: Sotheby's

Med najdražje prodanimi umetninami je tudi plastika afroameriške umetnice Elizabeth Catlett. Kamniti kip glave je bil prodan za štirikratno izhodiščno ceno, tj. za 485.000 dolarjev.

#epidemija: Umetnost