Tizianova dela, ki so na ogled v Milanu, v Italiji očitno ostajajo do 5. junija, ko se razstava zapre. Foto: EPA
Tizianova dela, ki so na ogled v Milanu, v Italiji očitno ostajajo do 5. junija, ko se razstava zapre. Foto: EPA
Sorodna novica Ruski muzeji zahtevajo od Italijanskih galerij vrnitev umetnin

V skladu z dogovorom med muzejem Ermitaž iz Sankt Peterburga in ruskim ministrstvom za kulturo bo lahko več kot 20 umetniških del v milanskem muzeju Gallerie d'Italia ostalo do 27. marca, ko se tam zapre razstava Veliko popotovanje. Sanje o Italiji od Benetk do Pompejev.

Dogovor je sporočila italijanska banka Intesa Sanpaolo, ki je lastnica muzeja, in tako potrdila predhodna poročanja italijanskih medijev.

Podrobnosti vračanja bo treba še doreči
Direktor Ermitaža Mihail Piotrosvkij je ob tem sporočil, da še nekaj tednov v Italiji ostajajo tudi umetniška dela Tiziana in Picassa. Dodal je, da je potreben jasen dogovor, kdaj in predvsem kako se bodo umetniška dela vrnila v Sankt Peterburg.

Rusija je pretekli teden ob vojni v Ukrajini zahtevala predčasno vrnitev izposojenih slik; zadnji rok je bil po njihovih takratnih besedah konec marca. Zdaj kaže, da bodo dela v Italiji pustili do prvotno dogovorjenega izteka posameznih razstav.

Picassovo platno Mladenka, ki je trenutno prvič na ogled v Italiji, bo tako še do 15. maja viselo v palači Rhinoceros in Tizianova Mladenka s pernatim klobukom do 5. junija v Palazzo Reale.