V sredo so v cerkvi v središču Londona za krajši čas nad oltar projicirali osemmetrsko podobo portreta. Foto: The Moscow Times / Andrej Molodkin
V sredo so v cerkvi v središču Londona za krajši čas nad oltar projicirali osemmetrsko podobo portreta. Foto: The Moscow Times / Andrej Molodkin

Molodkin je portret ruskega predsednika Vladimirja Putina iz človeške krvi zgovorno naslovil "Putin v ukrajinski krvi". Delo je odziv na "posebno vojaško operacijo v Ukrajini", kot ji reče ruska država, ki se je začela 24. februarja. V sredo so v cerkvi v središču Londona za krajši čas nad oltar projicirali osemmetrsko podobo portreta.

Andrej Molodkin z eno od svojih inštalacij leta 2009. Lani smo v Ljubljani (v času inavguracije ameriškega predsednika) lahko videli projekcijo Molodkinove inštalacije Bela hiša v krvi državljanov ZDA. Foto: EPA
Andrej Molodkin z eno od svojih inštalacij leta 2009. Lani smo v Ljubljani (v času inavguracije ameriškega predsednika) lahko videli projekcijo Molodkinove inštalacije Bela hiša v krvi državljanov ZDA. Foto: EPA

Kri so darovali Molodkinovi ukrajinski prijatelji in sodelavci, ki živijo z njim v Livarni; to je "ogromen industrijski stavbni kompleks, ki je postal dom za radikalno podzemlje", kot se je izrazil Anthody Martin, menedžer Molodkinovega studia. Ko so darovali kri – Livarna stoji v Franciji – so se Molodkinovi prijatelji vrnili v Ukrajino in se pridružili bojem. "Moral sem se vrniti, da branim domovino. Še prej pa sem daroval kri, da pokažem, čigava kri se preliva po krivdi enega človeka," je za neodvisni časopis The Moscow Times komentiral eden od darovalcev krvi, Oleksander Turchinets.

Žene in otroci mož, ki so darovali kri za umetnino, zdaj živijo v Molodkinovi rezidenci v Livarni. "Delo sem ustvaril kot gesto solidarnosti med ruskim in ukrajinskim narodom," je pojasnil umetnik. "Vsak zločinski režim poskuša zatirati diskusijo. Čas je, da začnemo s pomočjo umetnosti pošiljati jasno sporočilo o vojni in o tem, kdo je Putin v resnici."

Po praktični plati je Putin v ukrajinski krvi blok iz pleksistekla, v katerem je izdelan predsednikov portret; na dnu je izpisano njegovo ime. Tako podoba kot besedilo sta izrisana s krvjo. Del inštalacije je tudi kri, ki počasi polzi po bloku in prazne odprtine polni s krvjo. Del umetnine je tudi zvok bitja človeškega srca, ki narekuje ritem.

Sorodna novica Bela hiša v krvi državljanov ZDA: projekcija dela ruskega umetnika v slovenski prestolnici

Resničnost ruske vojske izkusil na lastni koži
Andrej Molodkin, ki se je leta 1966 rodil še v Sovjetski zvezi, je kot vojak sovjetske vojske črpal nafto v Sibiriji. Na idejo za uporabo krvi kot umetniškega medija je prišel po tem, ko je bil priča tragediji: sovojak se je pred njim ustrelil v srce. V svoji karieri je Molodkin tako s krvjo ustvaril že več zelo sporočilnih primerkov politične umetnosti.

Škandal na bienalu
Leta 2009 je Molodkin zastopal Rusijo na beneškem bienalu. V okviru projekta Rdeče in črno je kri ruskega veterana čečenske vojne črpal skozi repliko Nike Samotraške, grške boginje zmage; postavil jo je na piedestal, ki je bil poln čečenske nafte. Škandal je izbruhnil, ko je kustos inštalacijo cenzuriral na predvečer odprtja razstave, nato pa Molodkinu poskušal prepovedati govoriti z novinarji.

Anthony Martin, Molodkinov dolgoletni sodelavec, je za The Moscow Times potrdil, da se morata za čisto vsak projekt in razstavo bojevati proti cenzuri. Belo hišo v krvi državljanov ZDA so, denimo, lani prepovedali razstaviti v Washingtonu , leta 2013 pa so inštalacijo Katoliška kri skoraj odpovedali na predvečer odprtja na Severnem Irskem.

"Andrej je nekdanji vojak in ve, da korumpirani, zločinski režimi plačujejo s krvjo svojih državljanov," je še povedal Martin. "Ta Putinov portret dokumentira čas, v katerem živimo. V Londonu ga razstavljamo samo kratek čas, v naslednjem mesecu dni pa bo na ogled še po drugih evropskih mestih."