Ruski umetnik Artem Loskutov je na spletno dražbo dal sliko, ki jo je namesto s čopičem ustvaril s policijsko palico, v nekaterih jezikih znano tudi kot nočna palica. Delo je na belo podlago naslikal z rdečo barvo, torej v barvah beloruske zastave. Dotično tehniko je osmislil v preteklem letu za upodabljanje brutalnosti ruske policije (poimenoval jo je dubinopis, torej umetnost nočne palice).

Delo, naslovljeno Belorusija je prodal za tri milijone rubljev (nekaj manj kot 34 tisoč evrov), kar je rekord za Loskutove spletne dražbe lastnih del, predvsem pa gre za presenetljivo visok znesek za rusko sodobno umetnost. Kot je povedal po poročanju The Art Newspaper, bo polovico izkupička poslal Belorusom. Tudi sam Loskutov se je v preteklosti spoprijemal s kazenskim pregonom zaradi svoje politične naravnanosti in umetniškega izražanja.

Tradicionalno vezenje je več kot zgolj to
V Pragi živeča beloruska umetnica Rufina Bazlova je prav tako uporabila rdeče-belo barvno kombinacijo za svoja dela, ki jih ustvarja v tehniki tradicionalnega vezenja (višivanka). Posnetke svojih protestniško naravnanih umetnin prav tako objavlja na spletu. Kot je povedala za češki javni radio, so višivanke "kodirana zgodovina ljudi" in način "zatiranja slabih duhov".

Performans na volišču
9. avgusta, torej na dan volitev v Belorusiji, se je performativni umetnik Aleksej Kuzmič v volilno kabinico v Minsku podal skorajda gol oziroma zgolj v belem spodnjem perilu in z rdečo prevezo čez oči, pri čemer se je postavil v držo, ki je aludirala na Kristusovo križanje. Na glasovnico je z rdečo narisal falus in si jo pritrdil na prsi.

Nato je v nočnih urah svoj performans izvedel še pred policijskimi vozili, ki so bila prisotna na nemirih, ki so spremljali volitve. Naslednji dan je policija pridržala Kuzmiča, nekaj dni po izpustitvi pa je objavil fotografijo, na kateri so vidne brazgotine in podplutbe, s katerimi je prišel iz pridržanja, ter pripis: "OMON (policija na nemirih) ni cenil mojega performansa." Sicer pa je umetnik pred časom proti cenzuri protestiral tako, da je zaužil viagro in si na penis obesil napis ministrstvo za kulturo.