Foto: Radio Maribor/Gregor Pratneker
Foto: Radio Maribor/Gregor Pratneker

Skozi dve leti nastajajoči cikel slik
Akademski slikar, sicer magister ljubljanske likovne akademije, Gregor Pratneker se v galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) predstavlja na pregledni samostojni razstavi, ki jo je naslovil Skozi gozd. Razstavljeni cikel je nastajal dve leti, umetnik pa v njem nadaljuje samosvojo krajinsko tematiko.

Sorodna novica Na pariškem Salonu francoskih umetnikov nagradili Gregorja Pratnekerja

Razstava tako prihaja slab mesec po tem, ko so umetnika na pariškem Salonu francoskih umetnikov v Grand palaisu ovenčali z nagrado mention, ki mu jo je prineslo platno Na robu gozda. Gre za salon, ki je pomemben za moderno umetnost in pravzaprav velja za rojstni kraj likovne kritike ter žiriranja in nagrajevanja slik.

Slikanje gozdov kar v gozdovih samih
Leta 1973 v Mariboru rojeni Gregor Pratneker se je začel slikarstvu posvečati v 90. letih preteklega stoletja. V zadnjem času se posveča slikanju krajin, predvsem gozdov, ki jih ustvarja v naravi (torej plein air) ali v svojem mariborskem ateljeju.

Študiral je na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru in leta 2006 diplomiral z nalogo Slikarske vedute Maribora. Med letoma 2007 in 2012 je opravil podiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter magistriral z nalogo Abstrahiranje in deformacija oblik v mojem slikarstvu. Sodeloval je na več kot dvajsetih skupinskih razstavah doma in v tujini.

Razstava Gregorja Pratnekerja v galeriji DLUM

Redno na pomembnih pariških salonih
Pratneker je med rednimi udeleženci na vseh treh pomembnih salonih v Parizu, ob Salonu francoskih umetnikov še na Jesenskem salonu in Salonu lepih umetnosti v Louvru. In prav na tem louvrskem salonu mu je lanskega decembra slika Pomlad v gorah prinesla slikarsko nagrado Eugena Boudina, ki nosi ime po znamenitem francoskem krajinarju.

V letu 2014 pa je s sliko Zimsko jutro prepričal žirijo Jesenskega salona, to isto platno pa mu je leto poprej prineslo še prvo nagrado Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).

Razstava Skozi gozd je v galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) na ogled do 28. marca.