26. junija 1991 je predsednik Milan Kučan na Trgu republike razglasil samostojnost Slovenije, pri čemer je bila prvič javno dvignjena nova zastava Slovenije. Foto: BoBo
26. junija 1991 je predsednik Milan Kučan na Trgu republike razglasil samostojnost Slovenije, pri čemer je bila prvič javno dvignjena nova zastava Slovenije. Foto: BoBo

V odštevanju do letošnjega dneva državnosti je "23-članska komisija v manj kot letu dni določila lokacijo spomenika", je o simboličnem pomenu Trga republike povedal Arčon. Postopek je vodil predsednik komisije, državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.

Sklep o ustanovitvi komisije za pripravo izhodišč za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve v Ljubljani je vlada sprejela junija lani. V komisiji so med drugim sodelovali predstavniki izvršilne in lokalne oblasti, urada predsednice republike in veteranskih organizacij.

Sorodna novica Poslanske skupine, z izjemo Levice, podpirajo zamisel o spomeniku osamosvojitve na Trgu republike

Komisiji in njeni strokovni podskupini je največ časa vzela razprava o lokaciji spomenika na Trgu republike, saj je celotno območje trga razglašeno kot kulturni spomenik državnega pomena. Komisija je zato sprejela sklep, da se ob postavitvi spomenika na Trg republike upoštevajo vsa kulturnovarstvena merila.

"Na Trgu republike je drog z zastavo, kjer je ne nazadnje prvič zaplapolala slovenska zastava. Sporočilo tega spomenika mora biti, da je enotnost družbe v samem procesu osamosvajanja," je poudaril podpredsednik vlade. Tem izhodiščem pa bo sledil tudi javni mednarodni natečaj, je še povedal.

Idejo podprl prvi slovenski predsednik
Ideja o postavitvi spomenika osamosvojitve je pozornost javnosti pritegnila lani, potem ko se je zanjo na slovesnosti ob 78-letnici osvoboditve Vrhnike zavzel nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Spomenik bi po besedah prvega slovenskega predsednika služil kot vodilo ter nas kot narod povezoval in opogumljal za uspešno spoprijemanje s prihodnjimi izzivi. "Tak spomenik bi svoje mesto upravičeno imel na osrednjem trgu našega glavnega mesta, na Trgu republike, na katerem so potekala številna osamosvojitvena dejanja," je pojasnil takrat. "Na tem zgodovinsko simbolnem kraju zdaj stoji spomenik, posvečen nekemu drugemu pomembnemu času naše zgodovine, ki žal še zmeraj deli naš narod," je dodal.

Spomenik, ki bo "povezoval in združeval"
Vlada je Upravi RS za vojaško dediščino v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi maja lani naložila, da pripravi izhodišča za postavitev spomenika osamosvojitve. Osamosvojitev Slovenije predstavlja največje državotvorno dejanje slovenskega naroda, so poudarili, spomenik pa bo "povezal in združeval, v svoji simbolnosti pa nosil zgodbo o prihodnosti naroda, ki si je izboril samostojnost in svobodo".

Najznamenitejše delo Draga Tršarja Spomenik revolucije stoji na Trgu republike v Ljubljani. Foto: Moderna galerija
Najznamenitejše delo Draga Tršarja Spomenik revolucije stoji na Trgu republike v Ljubljani. Foto: Moderna galerija

V poslanskih skupinah Svoboda, SD, SDS in NSi so bili ob ustanovitvi komisije naklonjeni ideji o spomeniku osamosvojitve na Trgu republike, v Levici pa so morebitni odstranitvi Tršarjevega spomenika nasprotovali.

Izbrana lokacija novega spomenika ne predvideva odstranitve Tršarjevega dela, saj je omenjeni drog za zastavo na drugi strani trga.