V ponesrečenem poskusu ropa v muzeju Zaans v Zaandamu, mestu, ki leži severno od Amsterdama, so sicer odjeknili streli, nihče pa v incidentu ni bil ranjen.

Tarča ropa je bilo platno francoskega impresionista Clauda Moneta, krajina Voorzaan in Westerhem. Trenutno sliko pregledujejo in iščejo morebitne poškodbe, so v muzeju potrdili za televizijsko hišo CNN.

Platno je pomemben dokaz Monetovega dialoga z nizozemskim slikarstvom v zgodnejšem obdobju njegove kariere. Foto: Muzej Zaan
Platno je pomemben dokaz Monetovega dialoga z nizozemskim slikarstvom v zgodnejšem obdobju njegove kariere. Foto: Muzej Zaan

Poskus kraje se je zgodil v nedeljo okrog pol enajstih dopoldne. Posredovalo je tako muzejsko osebje kot tudi naključni obiskovalci in skupaj so preprečili podvig. Storilca sta nato pobegnila na črnem skuterju, ki ga je policija medtem že našla.

Platno v rjavo-bež odtenkih, na katerem vidimo čolničke, posejane po reki Zaan, je muzej leta 2015 odkupil za 1,16 milijona evrov.

"Tu bi lahko slikal vse življenje"
Claude Monet je veduto naslikal na izletu v Zandaam leta 1871. Izbral si je razgled s pomola hotela, kjer je bil z ženo in sinom nastanjen štiri mesece. V Zandaamu je slikar očitno našel navdih: v tem obdobju je ustvaril 25 slik in devet skic mesta, navaja muzej na svoji spletni strani.

V pismu svojemu kolegu na področju impresionizma, Camillu Pissarroju, je Monet pripomnil, da je "v Zaandamu dovolj motivov, da bi slikal vse življenje". Navdušili so ga mlini na veter, pisane hiše in očarljivi čolni. Mline na veter lahko vidimo tudi v ozadju pričujoče slike.

Storilca sta še vedno na begu, nizozemska policija pa morebitne očividce prosi, naj se jim oglasijo.