V juliju je potekal prvi sestanek, na katerem sta se kuratorja predstavila ekipi, ki organizira bienale, in skupaj z njimi začrtala smer prihodnjih dejavnosti. Foto: Škuc/Mediterranea 20
V juliju je potekal prvi sestanek, na katerem sta se kuratorja predstavila ekipi, ki organizira bienale, in skupaj z njimi začrtala smer prihodnjih dejavnosti. Foto: Škuc/Mediterranea 20

Umetniška vodja Galerije Škuc Tia Čiček in direktor Staatliche Kunsthalle Baden-Baden Misal Adnan Yildiz sta izbrana kuratorja bienala mladih umetnikov Evrope in Sredozemlja Mediterranea 20, ki bo potekal prihodnje leto v Novi Gorici v okviru uradnega programa Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica – Gorica. Odprtje bienala je predvideno 31. maja prihodnje leto. Razpis za umetnike bo objavljen v začetku letošnjega septembra, so še danes sporočili iz ŠKUC-a.

Mediterranea 20, ki jo organizira mednarodna mreža BJCEM – Bienale mladih umetnikov Evrope in Sredozemlja v sodelovanju z GO 2025! in Društvom ŠKUC, bo predstavila inovativno in raznoliko sodobno umetnost mladih umetnikov iz Evrope in Sredozemlja. Leta 2023 zaradi razmer po pandemiji covida-19 bienala ni bilo.

Tia Čiček je magistrirala iz umetnostne zgodovine. Zadnjih nekaj let deluje kot samostojna kuratorka, raziskovalka in pisateljica na področju sodobne vizualne umetnosti. Je umetniška vodja Galerije ŠKUC in soustvarja šolo Svet umetnosti za kuratorske prakse in kritično pisanje pri SCCA-Ljubljana. Maja in junija 2024 je bila rezidentka MQ in štipendistka projekta Tranzit.org, ki ga podpira fundacija ERSTE. Čiček je tudi del platforme za kuratorski pogovor bad curating inc. Zanima se predvsem za sodelovalne prakse, ki jih navdihujejo feministični in kvirovski skrbstveni okviri ter izzivajo konvencionalno pripravljanje razstav in produkcijo sodobne umetnosti.

Razpis za umetnike bo objavljen v začetku septembra. Foto: Škuc/Mediterranea 20
Razpis za umetnike bo objavljen v začetku septembra. Foto: Škuc/Mediterranea 20

Misal Adnan Yildiz je kurator, pisatelj in raziskovalec. Vodil je Künstlerhaus Stuttgart v Nemčiji (2011–2014) in Artspace Aotearoa v Aucklandu na Novi Zelandiji (2014–2017). Trenutno je skupaj s Caglo Ilk direktor Staatliche Kunsthalle Baden-Baden (2020–2024). Yildiz je soustvarjal večje dogodke, kot sta mobilni videoprogram Nightcomers na 10. istanbulskem bienalu in glavna razstava 6. uralskega industrijskega bienala v Jekaterinburgu. Kuriral je številne razstave po vsem svetu, na katerih so se predstavili umetniki, kot so Hito Steyerl, Ulrike Ottinger in Sarkis. Sodeloval je z uglednimi ustanovami, kot so Montehermoso, HISK in Palais de Tokyo. Leta 2012 je bil finalist nagrade ICI Vision Award, leta 2013 je prejel nagrado Curate Award.

Na javno povabilo kuratorjem se je odzvalo 60 kandidatov. Žirija, ki so jo sestavljali Federica Candelaresi (izvršna direktorica BJCEM), Emiliano Paoletti (direktor Polo del '900), Michelle Bowen (direktorica UK New Artists) in Primož Nemec (direktor Mediterranea 20), je izbirala slovenskega kuratorja. Druga žirija, ki so jo sestavljali Federica Candelaresi, Michelle Bowen, Primož Nemec in Jernej Škof (koordinator programa v Društvu ŠKUC in producent Mediterranee 20), je izbrala mednarodnega kuratorja.