Tracey Emin je prepričana, da so razkritja o zabavah na Downing Streetu v času, ko so ljudje spremljali "pogrebe prek svojih telefonov", sramotna in so bili "ljudje zaradi tega res prizadeti". "Vsi v družbi so trpeli zaradi covida. Samo vedenje [premierja] in pomanjkanje kesanja se mi zdita bizarni," je glede odziva britanskega premierja Borisa Johnsona za The Guardian povedala 58-letna umetnica.

Na zelo vidno mesto umeščena umetnina
Neonska umetnina, naslovljena More Passion (slo. Več strasti), je na Downing Street prišla leta 2011. "To je moj neon, ki visi na Downing Streetu 10. To je bilo moje darilo vladni umetniški zbirki. Zdaj zahtevam, da se moje umetniško delo odstrani z Downing Streeta 10. Menim, da je več strasti zadnja stvar, ki jo ta vlada potrebuje. Ta trenutna situacija je sramotna," je v sredo zapisala v objavi na Instagramu.

Nekdanji premier David Cameron, ki je umetnico povabil k stvaritvi umetnine, potem ko je nastopil mandat, je neonski napis obesil pred t. i. Terakotno sobo v prvem nadstropju, ki se pogosto uporablja v pogostitvene namene. Umetnina je bila s to umeščenostjo na ogled številnim obiskovalcem.

"Umetnina pripada vladi, ne tistemu, ki je trenutno na oblasti"
Delo More Passion "sem dala kot darilo, ne zahtevam ga nazaj. Umetnina pripada vladi, ne tistemu, ki je trenutno na oblasti. Lahko visi na britanskem veleposlaništvu v Kairu ali pa se vrne v skladišče. Obstaja veliko krajev, kamor bi lahko šla, a prav v tem trenutku mislim, da ni dobra ideja, da je na Downing Streetu 10," je pojasnila Tracey Emin.

Tracey Emin je eno vodilnih imen sodobne britanske umetnosti. Foto: Reuters
Tracey Emin je eno vodilnih imen sodobne britanske umetnosti. Foto: Reuters

Umetniška zbirka z več kot 14 tisoč stvaritvami
V vladni umetniški zbirki je več kot 14 tisoč del, večina jih je na ogled v zgradbah v Združenem kraljestvu in na veleposlaništvih po vsem svetu. Vključuje vse od oljnih slik, skulptur, grafik, risb in fotografij do tekstilij in videodel predvsem britanskih umetnikov. Nastanek nekaterih del v zbirki del sega v 16. stoletje.

Johnson in njegova žena Carrie sta za ogled na Downing Streetu 10 izbrala 44 del iz te zbirke. Pristojni za vladno umetniško zbirko za zdaj niso komentirali zahteve Tracey Emin, še navaja The Guardian.