Največji del opusa Fride Kahlo predstavljajo avtoportreti. Slavno je pojasnila:
Največji del opusa Fride Kahlo predstavljajo avtoportreti. Slavno je pojasnila: "Slikam samo sebe, ker sem tako pogosto sama in sem subjekt, ki ga poznam najbolje." Foto: Salone degli Incanti

Slike, litografije, fotografije, pisma in multimedijske instalacije nudijo vpogled v občutljivost in večplastno osebnost ene največjih slikark v zgodovini umetnosti. Razstava bo na ogled do 23. julija.

Sorodna novica Velikopotezna Frida Kahlo: na ogled več kot 200 umetnin v družbi pisem in zapiskov

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA si je med drugim mogoče ogledati njeno izvirno delo z naslovom Piden aeroplanos y les dan alas de petate, zanj je dobila navdih v otroštvu. Gre za delo iz leta 1938, ki so ji ga pripisali in je vzeto iz izgubljenega izvirnika z naslovom Nina con Aeroplano. Med izvirniki je na razstavi na ogled tudi šest akvarelniranih litografij umetnice in njenega moža Diega Rivere.

Sorodna novica Frida Kahlo in Diego Rivera ter povezanost njunih del z Rusijo

Potovanje v svet Fride Kahlo se nadaljuje s 15 avtoportreti, k so nastali med letoma 1926 in 1949, ter 150 fotografijami kolumbijskega fotografa in prijatelja slikarke Lea Matiza, te so nastale v poznih 40. letih preteklega stoletja.

Na ogled sta tudi Fridi Kahlo posvečena zbirka poštnih znamk z 41 znamkami in izbor digitalno reproduciranih stenskih poslikav v naravni velikosti, ki prikazujejo politično dogajanje v času življenja umetnice. Na razstavi so prikazani tudi pisma, dnevniki in objekti iz Modre hiše (Casa Azul), v kateri je Frida Kahlo preživela skoraj vse svoje življenje.

V Salone degli incanti sta na ogled tudi dva filma; eden o ljubezenski zgodbi med Frido in Diegom, drugi o hudi nesreči, ki je doletela umetnico. Filme prikazujejo v kinodvorani s posebnimi učinki, kar naj bi gledalcu prineslo multisenzorno izkušnjo.

Upodabljanje svoje resničnosti, nikoli sanj
Frida Kahlo se je rodila leta 1907, njeno življenje in delo pa so med drugim močno zaznamovali nesreča z avtobusom v mladosti, viharni zakon z Diegom Rivero in neuresničena želja po materinstvu. V zgodovino se je vtisnila s svojimi avtoportreti in z uporabo intenzivnih živahnih barv.

Najbolj prepoznavna mehiška umetnica in ena najvplivnejših slikark 20. stoletja s svojo umetnostjo ni vplivala le na naslednje likovne generacije, temveč tudi na oblikovanje in popkulturo. Foto: EPA
Najbolj prepoznavna mehiška umetnica in ena najvplivnejših slikark 20. stoletja s svojo umetnostjo ni vplivala le na naslednje likovne generacije, temveč tudi na oblikovanje in popkulturo. Foto: EPA

Njeno delo je odražalo njeno življenje, hkrati pa je njena umetnost spojena z zgodovino in duhom Mehike v času njenega življenja. V njej se namreč odražajo družbene in kulturne spremembe, ki so vodile k mehiški revoluciji.

Slikarka, ki je postala prava ikona v poznih 70. letih preteklega stoletja in velja za nacionalni simbol v Mehiki, je za seboj pustila najmanj 140 slik ter na ducate risb in študij. Njene slike, 55 izmed njih je avtoportretov, pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost. Umrla je leta 1954.

Razstava del Fride Kahlo v Trstu