Poletna razstava, ki je letos na ogled od 18. junija do 18. avgusta, je opisana kot
Poletna razstava, ki je letos na ogled od 18. junija do 18. avgusta, je opisana kot "najstarejša odprta razstava na svetu", ki jo organizirajo vsako leto vse od 1769, na njej pa so na ogled "dela v različnih medijih in žanrih vzhajajočih in uveljavljenih umetnikov," je zapisano na spletni strani Kraljeve akademije umetnosti. Foto: EPA
Sorodna novica Zaradi očitkov antisemitizma bodo z razstave na Kraljevi akademiji umetnosti umaknili dve deli

Škandal na najstarejši odprti razstavi na svetu v Londonu se nadaljuje. Po tem, ko smo poročali o odprtem pismu Odbora poslancev britanskih Judov, v katerem so ti izrazili "znatne pomisleke" glede vsebine določenih umetnin na Poletni razstavi mladih umetnikov (Young Artists’ Summer Show) na Kraljevi akademiji umetnosti, je v bran dvema umaknjenima deloma stopilo dobrih 750 umetnikov in kulturnih delavcev.

Odprto pismo, ki ga je v začetku tega tedna objavila iniciativa Umetniki za Palestino v Združenem kraljestvu, so med drugim podpisali nominiranka za Turnerjevo nagrado Rosalind Nashashibi, fotografinja Nan Goldin in glasbenik Brian Eno. Med njimi so tudi člani Kraljeve akademije Jock McFadyen, Rana Begum, Vanessa Jackson, Tim Shaw, David Nash, Helen Sear, David Mach, Goshka Macuga in številne druge javne osebnosti, med njimi Bella Freud, režiserji Mike Leigh, Peter Kosminsky, Asif Kapadia in Farah Nabulsi, glasbeniki Brian Eno, Ana Tijoux in Robert Wyatt, fotograf Shahidul Alam ter igralci Juliet Stevenson, Alia Shawkat in Adam Bakri.

Umik del sproža vprašanja glede kuratorske avtonomije
Peticijo je po poročanju portala Art Newspaper podpisalo tudi več kot 100 judovskih ustvarjalcev in skupin, med njimi tudi Skupina judovskih socialistov (Jewish Socialists' Group), ki je ob podpisu podala izjavo: "Kraljeva akademija ne ščiti Judov, temveč podpira rasistično, protipalestinsko kampanjo, katere cilj je utišati izraze podpore palestinskemu ljudstvu." Akademija naj bi s tem, ko je umaknila umetniška dela, "sodelovala pri izbrisu judovskega prispevka k solidarnosti s Palestinci". "Kraljeva akademija s tem, ko se ni uprla obžalovanja vrednemu ustrahovanju in smešnim obtožbam proti mladim umetnikom, krši svoje etične odgovornosti in dolžnost skrbnega ravnanja. To je treba nujno popraviti," je v ločeni izjavi dejal tiskovni predstavnik organizacije Umetniki za Palestino v Združenem kraljestvu.

Sporna dela umaknili mesec dni po odprtju razstave
Spomnimo, da je podpredsednik Odbora poslancev britanskih Judov Andrew Gilbert v pismu Kraljevi akademiji umetnosti opisal tri razstavljena dela na Poletni razstavi mladih umetnikov, namenjeno umetnikom med 4. in 19. letom, ki po njegovih navedbah vsebujejo "antisemitske trope in sporočila", kar je povzročilo "znatno zaskrbljenost članov njihove skupnosti". Na akademiji so pozneje odstranili dve deli 18- in 16-letnika, kar je sprožilo odpor umetniške skupnosti. V pismu je bilo kritizirano tudi tretje delo, naslovljeno Množični poboj žensk in deklet ni način za deradikalizacijo Gaze člana Kraljeve akademije umetnosti Michaela Sandla. Na njegovi risbi z ogljem sta upodobljena pilot brez obraza in letalo z Davidovo zvezdo.

Na Poletni razstavi mladih umetnikov lahko sodelujejo ustvarjalci, stari od 4 do 19 let, ki živijo in študirajo v Združenem kraljestvu. Za sodelovanje mora učitelj najprej prijaviti šolo, nato pa lahko učenci, njihovi starši ali skrbniki oddajo umetniška dela po spletu. Mlada ustvarjalca, katerih dela so bila umaknjena, sta lahko nato svoji deli na razstavo oddala brez posredovanja staršev ali skrbnikov. Foto: EPA
Na Poletni razstavi mladih umetnikov lahko sodelujejo ustvarjalci, stari od 4 do 19 let, ki živijo in študirajo v Združenem kraljestvu. Za sodelovanje mora učitelj najprej prijaviti šolo, nato pa lahko učenci, njihovi starši ali skrbniki oddajo umetniška dela po spletu. Mlada ustvarjalca, katerih dela so bila umaknjena, sta lahko nato svoji deli na razstavo oddala brez posredovanja staršev ali skrbnikov. Foto: EPA

Ali razstave umetniških del niso primerno okolje za spodbujanje razprave?
Kraljeva akademija umetnosti je v poznejšem odzivu na odprto pismo umetnikov odgovorila, da se ne bi smela odločiti, da na Poletni razstavi mladih umetnikov prikaže dve deli, ki se nanašata na izraelsko-palestinski spor in ju lahko obiskovalci narobe interpretirajo. "Zavedali smo se, da razstava ustvarjalcev, starih od 4 do 19 let, brez priložnosti za pravi kontekst in razpravo, ni primerno okolje za spodbujanje nestanovitnega javnega diskurza v Kraljevi akademiji umetnosti in na spletu prek družbenih medijev," so zapisali. "Primorani smo skrbeti za umetnike, ki jih razstavljamo, in obiskovalce naših galerij, zlasti za najmlajše. Odločitev o odstranitvi teh umetniških del smo sprejeli v ponedeljek, 15. julija. To odločitev smo sprejeli na podlagi dolžne skrbnosti in neodvisno od kakršne koli korespondence zunanjih organizacij."